Снимка: Bulgaria ON AIR

Членстовото ни в Европейския съюз идва със свобода, но и налага органичения. Голяма част от законите ни трябва да бъдат променени и приравнени с тези, които действат на територията на другите страни членки на общността. Адвокат Мария Петроваа сподели, зе като държва член на ЕС сме зависими от европейските политики.

"Аз оставам с впечатление, че една голяма част от обществото се вълнува от случващото се в страната, но не си дава сметка всъщност, че то е една косвена или пряка проекция, на това, което се случва в Съюза”. Експертът по медицинско право добави, че за нея приоритет са европейските избори.

В студиото на “Изборите днес” Петрова допълни, че няма как да избегнем европейските политики, които се налагат от Съюза, но въпреки това, то няма как да бъде на същото ниво като в държавите членки.

"Едно е да искаме здравеопазване като във Франция и Германия, друго е да плащаме за здравеопазване като в тези държави. Основният проблем е, че ние нямаме нито стратегията на тези държави, дългосрочно в сектора на здравеопазването, нито можем да си позволим техния мащаб на развитие на политики по две причини - липсата на кадри и липсата на достатъчно добре подготвени, на национално ниво, политици в сектора", отбеляза Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Освен здравеопазването, авторското право също е сектор, влияещ се от европейските политики. Адвокатът по авторско право Емилиан Арнаудов каза това са сфери на правото, в които степента на хармонизация е изключително висока.

“Специално в областта на авторското право, действат над 10 директиви, приети през различни етапи от развитието на правото, които в крайна сметка са въведени и в България. От години в Министерството на културата по темата работи високоекспертен екип, който е осигурил така, че да сме напълно в съответствие с тези регулации", коментира адвокатът.

Той посочи, че в България са вкарани почти напълно всички европейски политики, засягащи сектора.

"Независимо от нестабилността от гледна точка на честите избори и липса на законодателен отговор, в крайна сметка от 1 декември 2023 година, влязоха в сила и последните изменения, които въведоха последните от тези две директиви. Към момента можем да кажем, че сме почти на 100% имплементирали всичко необходимо", каза Арнаудов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase