Снимка: БГНЕС

“Масовото негласуване ни оставя не само непредставени, но оставя и една много голяма група българи извън органите на властта”, каза изборният експерт проф. Румяна Дечева. Тя отправи апел към всички да упражнят правото си на глас.

В интервю за БНР Дечева каза, че основните групи, които не гласуват, са три. На първо място това са хора в крайно положение, в бедност. Тези хора не могат да излязат от кръга на недоимък. “Защитата на правата на тези хора е основен ангажимент на тези, които ще изберем”, допълни Дечева.

По думите на експерта, ЦИК е подготвена от техническа гледна точка. Проф. Дечева подчерта, че в останалите страни от ЕС, които гласуват от днес до неделя - 9-и юни, никой не коментира и не поставя под съмнение нито сигурността на бюлетините, нито на машините, които ще използват”.

Тя даде за пример Беглия, където в неделя ще бъдат използвани 26 хиляди машини за гласуване. Дечева допълни, че в Брюксел никой не обсъжда способността на машините. Това се случва само при нас.

“България има най-защитените хартиени бюлетини. Въпреки че имаме всички предпоставки никой да не се съмнява, ние продължаваме да копаем там, за да не ни се налага да погледнем към това, което наистина липсва”, обясни проф. Дечева.

Експертът изрази очакване и за недоверие към изборните резултати. От там идва и недоверието в институциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase