Снимка: БГНЕС

На изборите в неделя ще има 25 секции в затворите и арестите у нас, съобщиха от Министерството на правосъдието.

От ведомството посочват, че ресорният служебен министър Павлова е посетила затворите в Стара Загора и в Сливен, като във фокуса на проверките бе подготовката и организацията в местата за лишаване от свобода на изборите за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни.

По данни на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към 5 юни лицата, които в момента са на територията на затворите и арестите в страната и имат право да гласуват, са 1263. Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждане на изборите. В затворите техният брой е 660,  а в арестите – 603.

Изборни секции ще бъдат разкрити във всички затвори - общо 13, секциите в арестите ще са 12. В София ще се гласува отново на три места – в затвора и в арестните помещения на бул. „Г. М. Димитров“ и на ул. „Майор Векилски“. В Стара Загора имащите право на глас са общо 78 - в затвора и в ареста, в Сливен те са 41.

Организацията на изборите в затворите и арестите е уредена, съгласно Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия.

Избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели. За обезпечаване реда и сигурността в затворите и арестите при провеждане на предстоящите избори е издадено разпореждане на главния директор на ГДИН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase