Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

14 дни до изборите 2 в 1 -  в 245 секции в чужбина ще гласуваме с машина. Най-много заявления за гласуване за представители в 50-ия парламент са подадени от Турция. До вота едно от най-важните неща, което трябва да бъде разяснено е, че при гласуването с машини няма възможни изненади.

"Процесът е направен така, че да има неколкократни проверки и гаранции. Паническата реакция на ЦИК няколко часа преди местните избори показа неспособността на ЦИК да управлява тези процеси. Сега нещата тръгнаха доста по-рано. Има ключова промяна в подхода на институциите към организацията на изборите. Този уикенд бяха публикувани и методическите указания за СИК, две седмици преди изборите, това е насърчителна новина. Има желание да се изтрие лошият спомен", коментира Стефан Манов от обществения съвет към ЦИК в предаването "България сутрин".

Манов открои и трите важни етапа в подготовката за машинния вот. Първият е свързан с удостоверяването на съответствието на машините - проверяват се техните параметри, за да бъде извършен избор по честен начин. Вторият етап е т.нар. "доверено изграждане" - в защитена среда под контрол на ЦИК се изгражда софтуерът, който ще бъде заложен. Третият етап е зареждането му във всичките машини във всички секции в страната и в чужбина, като във всеки етап присъстват представители на политическите партии, регистрирани за изборите, и наблюдатели.

"По цялата верига има много повече гаранция, отколкото в хартиения вот", заяви Манов. Според него основният брой недействителни бюлетини се дължи на грешка на избирателя. Например, изпуснали сме да гласуваме за партия, а сме отбелязали само преференция, или пък сме сложили знак "Х" не върху квадратчето, а пред него. По думите му машината ни пази от този вид грешки.

"Предизвикателството пред избирателите е да бъдат мотивирани. Какво направиха политическите партии, за да привлекат избирателите? Политическите партии в страната разчитат на лидери, за да дръпнат избиратели към тях. Големият проблем в България последните години е много ниската избирателна активност", добави Манов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 седмици

И Киро така каза ,пази ги от грешки

7

Анонимен

преди 4 седмици

Да, от грешки като ИТН и Възраждане.

6

Анонимен

преди 4 седмици

И кой е Стефан Манов? Като се прави на експерт, що не каже нещо за ала-бала и ние да знаем. Ами за флашката на оня заместник министър също мълчи или и това е в реда на нещата, като става дума за ПП?

fallback