fallback

Предизборната надпревара започна. Според политолога Цветанка Андреева наблюдаваме и ще наблюдаваме конвенционалната кампания, която стартира официално и ще тече и "онази неконвенциална битка, в която са произнесени компромати, критики и нападки".

"Дали ще може да се състави правителство - надеждата е в това. Тези избори все пак ще променят нещо, ще променят балансите, вероятно и конфигурацията, по която може да се състави правителство. Определено ще бъде коалиционно. Има два варианта. Едното е правителство, което ще доведе България в застой, другото - прорефоматорско правителство, което ще ни води към Еврозоната, Шенген", прогнозира Андреева в "Денят ON AIR".

Социологът Кольо Колев е на мнение, че в кампанията не се дискутират основните неща.

"На местно ниво, с оглед на парламентарните избори, се дискутира каква ще бъде коалицията. Не се дискутира основният въпрос в европейските избори - каква Европа искаш", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Съставянето на парламентарно мнозинство и изпълнителна власт в държавата не е въпрос на математика, подчерта Андреева.

Има различни форми, към които ГЕРБ и ДПС могат да прибегнат, анализира Колев.

"И сега хората до голяма степен не приемат случващото се. Ако се запази предишната изборна активност, тогава ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство. Има партии, които имат потенциал да минат 4-процентовата бариера. Голяма част от традиционната десница е омерзена от това, че Пеевски им се явява говорител в парламента. "Синя България" може да се яви една от възможните алтернативи. "Солидарна България" и "Левицата" имат шанс", коментира още социологът.

Според него голямата битка с корупцията не спира: "Като кажеш на избирателя за реформа, те гледа мръсно. Имаме отдръпване на избирателите от урните, все по-малко вярват на демократичния процес".

По думите на Андреева голямото предизвикателство ще е влизането на по-малките формации.

"Има голяма разлика, ако ГЕРБ и ДПС направят коалиция с ИТН, или направят коалиция със "Синя България", уточни тя. И уточни, че ДПС е незаобиколим фактор за изграждането на правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

баба мара

преди 1 месец

а предишните избори при каква изб активност бяха аз съм се отдръпнала отдавнаот изборите как може да се издигат такива непривлекателни хора неморалнис много грешки в миналото си само като ги погледнеш и ти е ясно с кого си имашработа по изказванията личи кои за какво лобира защо не казват какъв им ебизнеса няма ли мандатност при тези икон групировки

17

Анонимен

преди 1 месец

Един трибуквен,сланинест сайт,обърна дебелия си ***,отново да го ползва банкянският.Големи ***,служат на оня от герб,защото той с парите на простите българи,купува вестници,сайтове,купува и други "българи" които да тичат като кьорави на изборите на 9-ти 06.24.

16

Анонимен

преди 1 месец

До Избирател - знаем ви всичките. Божков ще ви раздава картончета да ги търкате, а той ще ви прибира жалките дребни! Да ви е честит, да ви *** дълго!

fallback