Нормално е Ваня Григорова да поиска броене на гласовете. Разликата е изключително малка - 4800 гласа за 1,5 млн. избиратели в София е много малка разлика. Никога не е било. Имаме ниска избирателна активност. В някаква степен има трудно признаване на легитимността на този избор, смята журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ ниската избирателна активност показва, че партиите са загубили доверие. "Имаме почти делегитимация на партийната система", уточни Велева.

Още по темата
Пред Bulgaria ON AIR социологът доц. Алексей Пампоров обясни, че не става въпрос за паралелно преброяване в деня на вота, а се прави бързо отброяване.

"Независимо от това какво ще реши съдът, можем да признаем, че г-жа Григорова е победителят на тези избори. Изборите започнаха при един уж силен мач. Предварителните прогнози бяха за 65 на 35. Никой не искаше да става кандидат на ГЕРБ. Това беше горещ картоф. Хекимян се хвърли смело", на мнение е доц. Пампоров.

"Васил Терзиев беше пластмасов. Не те караше да го припознаеш като свой избор. Няма дясно на тези избори. Това е другият голям извод. Лидерът на ГЕРБ обърка своите избиратели. Днес Борисов си получи "заслуженото" и то лично от Васил Терзиев, който му благодари за единствения глас, който е дал за него. В личен план, ако има някой, който е загубил в тези избори, това е Бойко Борисов. Той видя нереализирани собствените си проекции. Провал с Антон Хекимян", анализира Велева.

Общинските съвети в цялата страна са шарени, отбелязаха гостите.

"Трябва да има виртуозно майсторство на кмета, за да може да събира мнозинство. Христо Иванов днес беше много мъдър. Не вярвам, че сглобката ще се развали", заяви Велева.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase