Снимка: Bulgaria ON AIR

Дни преди балотажа нов силен трус разлюля управляващата коалиция. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че "сглобката" е счупена и заплаши, че партията му ще оттегли доверието си от кабинета.

"Дори и да не спечелят ГЕРБ-СДС, където има балотаж с ПП-ДБ, ще натоварят още повече своите партньори от (не)коалицията и ще продължат по линията, която са следвали досега - да ограничават своите партньори. Мен ме притеснява този начин на трупане на електорална подкрепа, зад тях не стои управленска полза", коментира политологът проф. Николай Найденов в студиото на "България сутрин".

"Не става дума за електорална подкрепа, колкото става въпрос за властови ресурси и разпределение вътре във властта. ГЕРБ се опитва да каже "ние сме основната сила, ние участваме в този процес", заяви социологът Кольо Колев.

Още по темата

По думите на Найденов в изпълнителната власт ГЕРБ в момента имат по-малко присъствие, но са наясно със своята електорална тежест, "знаят че във всеки един момент могат да обърнат нещата". Според политолога това са "финтове без топка" и трябва да има споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ. Колев се съгласи с него.

"При положение, че управляват заедно е съвсем нормално да има подписано споразумение. Тази конфронтация ще се увеличава заради изборите", добави социологът. Според него националното управление се отразява в политическата част на местните избори, но те не са пряко отражение на голямата политика.

"Ако бяха, ПП-ДБ трябва да подадат оставка. Имат един избран кмет в Община Хитрино, това е всичко, което те получават. Кристално ясно трябва да бъде какво е разположението на силите във властта", каза Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Найденов всички нови партии, които са претендирали, че ще променят нещата към по-добро, започват от центъра - от големите градове.

"Така беше и със СДС. Това е само началото, след тура, който предстои, ще видим какви ще са резултатите. Бойко Борисов подсказва на своите избиратели да не гласуват за кандидатите на ПП-ДБ", посочи политологът.

"Васил Терзиев избяга от двата дебата, които бяха предвидени. Той се уплаши и избяга. Изглежда, че не му е комфортно да бъде в такава ситуация", добави Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase