Снимка: БГНЕС

Войната е във върховете на съдебната власт и към още две лица от политическата сцена. Има усилия на ГЕРБ да покажат, че искат да има промени, които спират само до персонална смяна на главния прокурор Иван Гешев. Това мнение изрази преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова пред бТВ.

По думите ѝ сблъсъкът в съдебната система показа, че независимо на кое поле се намираме, не позволява на хората да се оттеглят с достойнство. Въпросът с правителството бил поставен на масата със заявката на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел за отстраняване на главния прокурор. Без значение дали това е премислен ход или глупаво хвърляне на заявка, без предварително да са направени разговори, то бе направено безотговорно. Процедурата по отстраняване на главния прокурор може и да не мине леко, очаква доц. Киселова.

Тя посочи, че инспекторатът на ВСС не дава на обществото основание да им се доверява. Лакмусите ще бъдат през гласуванията за отстраняване на зам.-председателя на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров и председателят на НСлС Борислав Сарафов. Ако се случат различни искания за отстраняването им, всичко е буря в чаша вода, изтъкна доц. Наталия Киселова.

Още по темата
Бившият главен секретар на МВР и бивш депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Николай Радулов смята, че е напълно възможно да е направено такова предложение към главния прокурор - да заеме посланическа дейност в Израел. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче се надявал, че с хвърлянето на вълците на Гешев ще се доближи до втората политическа сила и че ще изпълни исканията на протестиращите, смята Радулов.

Според него е възможно Гешев в един момент да се появи и като лидер на политическа формация.

Политологът проф. Румяна Коларова заяви, че за нея основната грижа и проблем при така развихрилия се скандал в прокуратурата е дали ще има редовно правителство. Това, което става в държавното обвинение показва, че трябва да има редовно правителството, настоя Коларова, според която е нелепо да се твърди, че Бойко Борисов може да уреди Гешев на посланически пост.

Според нея единствената възможна ситуация, която може да тушира напрежението в прокуратурата, е да бъде съставено редовно правителство. Мария Габриел показа, че няма да се съобразява с наложените конвенции и идентичности, посочи проф. Коларова, според която искането за отстраняване на главния прокурор е нормална процедура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase