Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа. Обединението ПП-ДБ  би събрало 26,9% от гласовете, а основният им опонент – партията на Бойко Борисов - 26,5%.

ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. Това сочат резултатите от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети.

Oще по темата
Твърдо в парламента на пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%. "Има такъв народ" е с 3%.

От „Галъп“ обаче уточняват, че стотици хиляди тепърва ще решават и на числата към този момент следва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, внезапни развития и т.н., възможна е чувствителна динамика, отбелязва социологическата агенция.

Според "Галъп" победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за "втвърдяване". Възможни са динамични развития и по отношение на третото място. Способността да се набави твърда и предвидима подкрепа пък може да реши и борбата за бариерата.

40,1% от анкетираните са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. На тази база се допуска активност, близка до тази от предходните избор.

Двустепенната гнездова извадка от изследването на "Галъп" е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души. Резултатите са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

Анонимен

преди 1 година

Добре бе, хора, защо сте против Възраждане? С какво тази партия ощетява интересите на България? А ГЕРБ по- добри ли са? За 3 мандата разбиха толкова неща. А ПП-ДБ по- добри ли са и те? Американски мекерета, които дават шпекови салами, за да получат гласове. Толкова истини казва Коцето, а някои хора го плюят и кълнат.

126

Анонимен

преди 1 година

Интригата ще е след като пратят Бойко в затвора..

125

Гумичка за триене

преди 1 година

Киро и Асен разчитатат на машината ,ще ударят три греди за тяхно съжаление!! На тях ли Радев им викаше шарлатани?! Освен лъжи и нова цена на олиото и горивата не очаквам нищо от тези ШАРЛАТАНИ

fallback