fallback

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов предложи да се проведе референдум за президентска република у нас. Промяна на държавната форма на управление обаче е възможно да бъде направена само от Велико Народно събрание, а според политолози предложението може да отвори дебат по темата.

Oще по темата
Референдумът, поискан от Слави Трифонов, за президентска република ще доведе до дебат, но не и до реална промяна, смятат експертите.

"Това е като едно от многото искания на Слави Трифонов, което не е съобразено нито с българската Конституция, нито с контекста. Това е опит да се каже нещо, което да вдигне шум и да привлече вниманието. Освен шум нищо друго не може да произлезе", заяви политологът проф. Румяна Коларова пред Bulgaria ON AIR.

"Реализацията на подобна идея не минава през ИТН, но това не означава, че не може да има дебат, не минава и през референдум, тъй като промяната на държавното устройство е от Великото Народно събрание, а не от референдум", посочи политологът Слави Василев.

Бившите коалиционни партньори на ИТН от БСП видяха скрит замисъл в предложението за референдум.

"Това е вик на безсилие, виждайки, че няма да успеят да влязат в парламента, се опитват да разбият цялата политическа картина. Поведението на ИТН през последните 3 парламента е следвало логиката на рушенето", изтъкна зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.  

В навечерието на вота за 48-ия парламент обаче политолозите отчитат, че няма политически заявки за сформирането на коалиции на базата на идеи, което ще доведе до трудно стабилно мнозинство след изборите.

"Когато се тръгва за парламентарни избори с подобна идея, се казва, че са готови да влязат в НС, за да го разпуснат и да се свика Велико Народно събрание", посочи проф. Коларова.  

"Парламентаризмът в България е в задънена улица. Парламентаризмът в момента не е способен да произведе трайни и смислени решения за българското общество. Политическият процес след отстъплението на Борисов продължава, а липсата на устойчиво мнозинство в последните Народни събрания показва, че няма коалиционна култура и ситуационните мнозинства не се основават на политически деления между ляво и дясно. Коалицията не се сформира на основата на идеи", заяви политологът Василев.  

Партиите обаче имат месец, за да представят своите приоритети в предизборната кампания, а след 2 октомври и да решат кой, с кого и как може да се коалира.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 1 година

ами не е лошо да се разбие стереотипа на бизнес партиите каквито са всички в България

34

Политолог

преди 1 година

Всяка идея на ИТН заслужава само едно - ИГНОР, защото е идея не на Слави, а на Сарая.

33

Анонимен

преди 1 година

До Долу ДПС ГЕРБ ИТН А до сега ПП къде бяха?

fallback