Снимка: Pixabay

Екстремна геомагнитна буря от пета степен по петстепенната скала за интензитета на геомагнитните бури беше наблюдавана на Земята за първи път от 2003 г., предаде Франс прес, като се позова на американското Управление за атмосферни и океанографски изследвания.

Мощната буря е била наблюдавана в петък вечерта и е била предизвикана от серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето.

Още по темата
По-рано американските експерти предупредиха, че са издали тревога за буря с интензитет от четвърта степен, но в крайна сметка геомагнитната стихия се е оказала още по-мощна.      

Тя може да повлияе на електрическите мрежи, на космическите кораби, на сателитната навигация, на джи пи ес-ите и на други технологии, предупреждават експертите.

Хората ще бъдат защитени от магнитното поле на Земята.

За последно мощна буря от пета степен е имало през октомври 2003 г. и тя е била известна като "Хелоуинската буря". По онова време е имало прекъсвания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.

Геомагнитната буря сега ще продължи и през уикенда.

Подобни бури пораждат и впечатляващи сияния, които понякога се явяват и в по-южни от обичайните региони на наблюдение, посочва БТА.

Освен това трансполярните полети между Европа, Азия и Северна Америка вероятно ще бъдат пренасочени, за да се избегне повишеното излагане на радиация на пътниците и екипажите.

Виновникът за бурята е клъстер от слънчеви петна, видим от дясната страна на слънчевия диск, който е 16 пъти по-широк от Земята. Слънцето, което преминава през 11-годишен цикъл, в който броят на петната расте и намалява, се доближава до пика на настоящия, който започна през декември 2019 г.

Клъстерът изхвърля части коронална маса или облаци от плазма на всеки 6 до 12 часа, като последният избухва около 3 часа сутринта в Ню Йорк, казва Брент Гордън, началник на клона за космически услуги на Центъра за прогнозиране на космическото време.

„Пет е просто невероятно. Изумен съм“, споделя Майкъл Уилтбъргър, учен от Националния център за атмосферни изследвания на САЩ. „Това е много рядко явление“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase