Снимка: БГНЕС

Всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев на балотажа на 21 ноември. Това показва демографския и партиен профил на вота, направен от "Галъп".

Още по темата
Почти 100% от вота на излезлите да гласуват привърженици на БСП са отишли при Радев, над 90% от тези на ПП (и 8% за Герджиков) и на ИТН (и 7% за Герджиков), над 70% от привържениците на „Възраждане“ и на ДБ също са избрали Радев и т.н.

В близо 90% от случаите пък подкрепящите ГЕРБ са избрали Герджиков. Има обаче на балотажа и 12% от тях, които са подкрепили Радев. При ДПС подкрепата за Герджиков е в съотношение: 69% за Герджиков срещу 28% за Радев.

Така, повече от една трета от вота за Радев е дошла от ПП, близо една четвърт - от БСП, една десета - от ИТН, 7% - от ДБ и т.н. Вотът при Герджиков идва основно от ГЕРБ (близо две трети от общия вот на кандидата) и от ДПС (13% от общия вот за кандидата). 7% от вота за Анастас Герджиков идва от привърженици на ПП и т.н.

В общи линии, електоратите на партиите са излезли да гласуват сравнително пропорционално спрямо миналата неделя (включително и електоратите на нови формации и формации, които още не са образували твърди структури на подкрепа) с едно видимо изключение - ДПС.

Мобилизацията при ДПС сега е около 6% в страната, при около два пъти по-висок дял за ДПС миналата седмица. Това е и част от обяснението за сравнително по-ниската активност сега. Разбира се, в балотажи обикновено се очаква именно по-ниска активност спрямо първи тур, посочват социолозите.

Профилът на гласувалите за Румен Радев в по-голяма степен, в сравнение с този на Герджиков, показва подкрепа сред хора с по-благоприятна жизнена перспектива, т.е. по-високо образование, местоживеене в по-големи насели места, принадлежност към по-млади групи и т.н.

Това в голяма степен кореспондира с подкрепата за Радев от страна на „Продължаваме промяната“ - това е формация, която се базира именно на икономически активните възрасти. Другата основна подкрепа за Радев идва от БСП - партия, която пък обикновено има подкрепа сред по-възрастни хора, с по-ниски доходи и т.н.

До квадратчето „Не подкрепям никого“ сравнително по-често са прибягвали привърженици на „Възраждане“ и „Демократична България“ – явно изборът между двамата кандидати е бил труден. Разбира се в тези два електората като цяло решително преобладават гласовете за Радев. В квадратчето „не подкрепям никого“, закономерно, личат най-вече хора, които и в предходния тур са гласували така.

Профилите са от екзит пол, възложен и финансиран от БНР, БНТ, „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и „Инвестор.БГ“ АД и проведен от „Галъп интернешънъл болкан“.

Коментари Напиши коментар

99

към # 100

преди 1 година

Вие от ГЕРБ събрахте хората от селата и малките градчета, остатъците си от София, Филибето, Стара Загора, Бургас и Варна, агите на сричащия български език Карадайъ и служителите на 450-хилядната администрация и понеже поогладняхте, искате отново власт. Защо не си вземете вече поодъртялата седесарка, фалирала Изотимпекс, че младите хора от кабинета да живнат? Доведе Масларова, Гечев,Михайлов и Р Овч и ще фалира и България!

98

Анонимен

преди 1 година

Вотът за ГЕРБджиков ... От Турция с любов .. 10 към 1 ... При такава любов .. Аз бих се застрелял в главата ...

97

.!.

преди 1 година

На предните избори ДПС избраха Радев, не забравяйте. Много им искаше подкрепата тогава. Има клипове как им благодари, как се разбира с Доган и Карадайъ! Другото са само лъжи поредни и от троловете на Радев и от самия Радев! Много лъжат бе, лъжат не спират. Зимата ще ги разобличи!