fallback

След 4 пъти ходене до урните от пролетта до сега изборите за тази година приключиха. Румен Радев остава президент, а сега предстои опит за коалиционно управление под шапката на "Продължаваме промяната".

"Победата на Радев започна още през юли миналата година по време на протестите. Хората бяха настръхнали, искаха Борисов да падне, начело да дойде ново правителство. Тази промяна дойде с Радев, когато излезе с юмрука на площада на 9 юли. Той въплъти в себе си надеждата на хората, че режимът на Борисов ще бъде сменен", коментира общественикът Васил Василев в студиото на "Денят ON AIR".

Oще по темата
Политологът Румяна Коларова пък анализира причините за загубата на Анастас Герджиков на балотажа. "Кампанията започна късно, това беше предизвестеният проблем. Обстановката беше изпълнена с много голямо напрежение. Особено, когато излезе информацията, че финансова полиция е влязла в Софийския университет. Два пъти вътрешният министър каза, че има злоупотреби, без да е казал какви", заяви Коларова, която отдаде ниската избирателна активност на здравото чувство за демокрация на гласоподавателите.

"Не съм почувствала да има криза или катастрофа до април тази година, с изключение на Ковид кризата, която е в целия свят. Имам чувството, че това правителство е готово да взима огромни заеми, вместо да използва едни фондове. Покрай Плана за възстановяване има лакоми хора, които не успяха да се договорят. Вероятно тепърва ще имаме проблеми с този план. Ще има доста апетити парите да бъдат усвоени", предположи Коларова пред Bulgaria ON AIR.

Василев откри основата на кризите в скандалите около бившия премиер.

"Не са виновни служебните правителства на Радев за мизерията, за цените на тока, за кризите. Трябва да има добра преценка на миналото, то се заключва в чекмеджетата, в калпавите магистрали и в правителствата на Борисов. Надявам се процесът на лечение да бъде успешен", заяви общественикът.

Той е оптимист за бъдещото правителство.

"Има разумни хора, които искат държавата да си стъпи на краката. Има разумни хора навсякъде. Виждаме, че се търсят възможности за диалог. Надявам се това да бъде успешен процес. Важното е, че промяната е осъществена и тя трябва да продължи", каза Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 2 години

Машинният вот се манипулира, затова и в цяла Европа не се ползва. По-интересно е, защо никой нищо не казва и всички са доволни

26

П.К. инк.

преди 2 години

Победа с 15 процента? А другите 75 къде ги слага този василчо? Известно е, че в години на съдбоносни избори, нараства нестабилността, която влияе негативно на икономиката на всяка страна.Доказано е, че психиката на хората издържат нестабилността за много кратко време. А след това, той просто престава да ходи на избори и не се интересува повече от това, което се случва. Не случайно, нито в САЩ, нито в Англия, нито във Франция и през ум не им минава да организират твърде често предизборни битки.

25

До 42

преди 2 години

Техните деца и внуци ни яхнаха отново! Народът ни има робско търпение и желание да бъде мачкан! Нарушението на конституцията се приема като голямо геройство!

fallback