Снимка: БГНЕС

Темата с избирателната активност и колко ниско е тя не трябва да се абсолютизира, защото независимо от това демокрацията функционира. Това коментира пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов.

Още по темата
"Румен Радев спечели повече гласове на изборите, защото е познат и известен, направил е впечатление на сериозен, стабилен държавник. От друга страна - заради основния лозунг, който той издигна и видимо се хареса на хората - борбата срещу екзистенциален проблем за нашата държава - корупцията и мафиотизацията", посочи той.

Политологът е категоричен, че ако Румен Радев не беше избран за втори мандат, процесът по съставяне на правителство щеше да бъде затруднен:  

"В известен смисъл той е родител на двамата лидери на ПП и това ще улесни съставянето на правителство, той ще им даде гръб, от който те се нуждаят... За първи път в България се прави опит за четирипартийна коалиция. Това е сложен процес, който ще има своите подводни камъни. Но поне в рамките на година-две ще имаме правителство".

Според него политическата среда ще се изчисти от съмненията, че всичко се случва зад гърба на хората.

Той подчерта, че всяка власт има начало и край, "затова може да се каже, че моделът на управление "Борисов" се изчерпа".

По думите му, ако в партията не се вземат мерки за преодоляване на изолацията, може да се говори за начало на стопяването на партия ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase