Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дебатът между двамата претенденти за президентския пост Румен Радев и проф. Анастас Герджиков може да повиши избирателната активност, смята проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в Нов български университет.

Единственият предизборен дебат между двамата ще се състои тази вечер по БНТ.

"Ние имаме своята практика в годините назад. Да припомня - едни медийни форми, такива медийни форми са се случвали в различни телевизии през годините. По-скоро при нас форматът е тримата първи към дадения момент, още от времената на 1992 г. Но нямаме изградена рефлексия у зрителите, поради факта, че дебатирането само по себе си не е залегнало дори в образователната ни система“, коментира проф. Стоянов пред БНР.

По думите му твърди се, че дебатите могат да преобърнат категорично изказано преди това мнение на около 3 до 4% от гласоподавателите, които могат да преформатират своето харесване.

"Могат обаче да свършат друга работа - да повишат интереса и любопитството, да нагнетят напрежение в положителен смисъл, така че да повишат и избирателната активност, да мотивират допълнително онези, които се колебаят извън твърдите ядра, гравитиращите", коментира специалистът.

Според Росен Стоянов въздействието по време на дебатите е комплексно, като личните нападки са част от арсенала.

 

Коментари Напиши коментар

32

Прожектор

преди 5 месеца

Единият говори през зъби, а другият - на скоропоговорка. Единият разделя, другият събира, но твърде угоднически. И двамата не са ми по сърце, защото са две глави на една и съща ламя. Не съм ясновидец, за да преценя кой какви ще ги дроби през следващите 5 години. Затова мисля в неделя да ходя за гъби. Дано да не вали !

31

Началото на края

преди 5 месеца

Когато четете словото ми трябва да знаете, че аз съм от ония, а не съм от тия.

30

Данчо ДПС-то

преди 5 месеца

Естествено,че нашия електорат ще покрепим Герджиков,неговите връзки с ДПС са от дълги години,колко наши симпатизанти изкараха висше образование само с едно вдигане на телефона от сараите