Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Получи се заместване - ситуацията с "Има такъв народ" от предишните избори в момента е тази с "Продължаваме промяната", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

"Доста преди изборите твърдях, че се съмнявам в активността, която декларираха социологическите агенции. От активността зависи всичко останало - как разпределяме процентите. Изненадана съм, че все пак първи са "Продължаваме промяната", но те изтеглиха голяма енергия от протестните партии", посочи тя.

Oще по темата
По думите й очакваше се ИБГНИ да изпадне от Народното събрание. Не е изненада, че "Възраждане" влезе в парламента. Те заеха онази ниша, която патриотите освободиха. От гледна точка на етап, в който се намираме за развитие на демокрацията, ситуацията е много тежка", смята политическият психолог.

"Получи се предефиниране на протестния вот - ако определим така ситуацията, ще зарадваме победителите още повече. Получава се синдром на лутащия се избирател - едно преливане хаотично, следване на надежди, мечти, разочарования. Тръгват да следват някого, а след това се разочароват и започват да следват друг", посочи политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това се случва, тъй като няма ляво и дясно, няма идеология и ценностна система.

"Коалиционен кабинет се сформира принципно под принуда, когато имаш интерес да го направиш. Има и друга вероятност - когато се опитваш да отговориш на очакванията на избирателите, но дълбоко в себе си не си убеден, че това трябва да се случи", подчерта проф. Христова.

"Евентуалният коалиционен кабинет няма да е структуриран на базата на съгласие за най-важните политики, които трябва да се случат, а на компромиси", уточни проф. Стоянов.

"Да не забравяме, че оценката на избирателите по времето на гласуване се измерва и с оценката на онези, които не желаят да се включат в този процес. В случая са около 60 и няколко процента. Представете си какъв огромен потенциал имат тези хора да предефинират цялото политическо пространство", добави политологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

Shark

преди 2 години

До Dinosaurus. Аз много отдавна съм си отговорил. Въпросите ми са риторични, отговърт го знаем всички. Знаем как в късния следобед се мобилизираха гласоподаватели в махалите. Ей това работеха ГЕРБ! Също и работеха за назначаване на наши и ваши по министрества и общини. Пловдивския кмет с 9 заместници! Общинските служители постоянно се увеличават! Какво правят всички тези хора! Къде е електронното правителство?!

131

СМЕХ...

преди 2 години

ДАВАТЕ "ЮНАШКО ДОВЕРИЕ" НА ДВАМА ПАЛЯЧОВЦИ "ОТ НИКЪДЕ".....И ЧАКАТЕ ТЕ ДА ВИ "ОПРАВЯТ"------СЕГА ЯСНО ЛИ ВИ Е , ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ " ТРЪГВАТ ДА СВАЛЯТ СУЛТАНА --С "ДЪРВЕНИ ЧЕРЕШОВИ ТОПОВЕ" , ВЪОРАЖЕНИ С ВИЛИ И КОСИ...ХА,ХА,ХААААААААА.............СЕЛЯНИ ПРОСТИ И ЗАГУБЕНИ...??!!!.....ТАКА Е БИЛО --ЦЕЛИ 500-ГОДИНИ ПРИ СУЛТАНА ....И 45-ГОДИНИ "СОЦИАЛИЗЪМ"--ПРИ Т.ЖИВКОВ!!!!--СЪЩАТА ПРОСТОТИЯ!!!

130

ни са знай

преди 2 години

Най-различни мнениясе споделят по форумите, а нещата са много лесни за разбиране, според мен.Тези, двамата нови герои извършиха нещо, което никой друг досега не беше направил. За съвсем кратко време с действия смело изобличиха методи за кражби и показаха какво тряябва да се направи.И това направи впечатление и се хареса.Но за съжаление доста хора харесват повече празното говорене, но с много "убедителен" тон.А такова не липсва!

fallback