Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В България наблюдаваме трайно протестен вот, ефектът от първото място на ПП ще е краткосрочен, обяви пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Департамент „Политически науки“ на Нов български университет.

Няма да има трайна политическа култура и вътрешнопартийни реформи, докато емоционалният вот взема такъв огромен връх, коментира тя пред БНР.

Oще по темата
Според Тодорова тревожно е, че такъв тип нови политически формации като ПП започват да се упражняват директно във властта.

Като общество явно наистина имаме нужда от промяна на физиономиите в политическия елит, посочи в анализа си Ирена Тодорова.

"Партии като ГЕРБ и БСП получават шанс да се реформират. Това спешно трябва са се случи в техните редици. БСП се нуждае от трансформация – не само генерационна, а и идеологическа“, каза тя.

"От 90-те години ДПС показват, че си знаят мястото, независимо от силния резултат, който показват. Не мисля, че можем да говорим за етническо напрежение", отбеляза още Тодорова.

В силни кризи крайно десните и популистките партии се възползват от това, категорична е Ирена Тодорова.

"Преди бяха мигрантите, сега са ваксините и зеленият сертификат. Това са проекти, които катализират народния гняв. Ако има скоро избори – най-вероятно такива ще се случат, проекти като „Възраждане“ ще увеличат своята подкрепа. За да генерират допълнителна подкрепа, те не трябва да влизат в никаква коалиция в следващия кабинет, а да са яростна опозиция на всички и на всичко. Такава заявка дават“, каза още Тодорова.

Румен Радев изглежда като най-популярната фигура в България, а неговият резултат надскача партийните резултати и на БСП, и на ПП, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Извод

преди 2 години

Тотално срината българска държава ! Суверенът слезе под сутерена ! И там ще се самопогребе ! Честито!

32

Ей 38

преди 2 години

Абсурдното е че ти си между живите, *** като теб. Герб не са първи защото именно не могат да купуват, или не толкова колкото преди гласове. И затова гласувах за ДБ и Радев, евала на президента, че разбута тая пасмина крадлива от герб!

31

Анонимен

преди 2 години

Тия в чужбина е време да спрат да гласуват за България. Като не живеят тук да си мълчат!

fallback