Кирил Петков ще е следващият премиер. Тази прогноза направи в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Мартин Карбовски.

"Силно се надявам те да заложат на експерти, които не са обвързани партийно. Да си сложат един вътрешен министър, който да ги саморазследва. Трябват ни чисти технократи, които да работят само на заплата", заяви Карбовски.

Той подчерта, че българите отново са заложили на непознатото в търсене на промяната.

"В България се оказва, че е важно, ако се избира политик, да е непознат, особено ако идва от чужбина. Тогава ще е цар. Казват си избирателите "Това са умни хора, млади, те сега ще ни оправят", това е доста тъжно. Надявам се все пак тези хора да успеят. Те ще се окажат по-либерали от либералите. С тази си либерална ориентация те ще загубят", прогнозира журналистът.

Правилният ход, според него, е бил да се гласува за познати лица.

Още по темата
"Ако човек е умен, трябва да избира позната фигура, на която знае и лошите страни, а ние винаги избираме непознатия. Време е обаче ГЕРБ  да си починат от властта на всяка цена. Другото би унищожило образа им", добави Карбовски.

"Тези момчета нямаше да са в сегашната позиция, ако не беше Радев, който ги откри за политиката. Въпреки това, бъдещо правителство без БСП няма да може да се формира, левицата в тази ситуация не може да бъде изключена от управлението", коментира Мира Баджева.

И двамата гости бяха категорични, че "Демократична България" е сред губещите в тези избори.

"Продължаваме промяната" взе основно гласове от тях, защото профилът на избирателите им съвпадаше. Начинът, по който изглеждаше кампанията на Лозан Панов, доведе до много противоречия сред привържениците на ДБ и много от тях гласуваха за Румен Радев", анализира Мира Баджева.

"ДБ са чудесни хора, но са изключително надменни и не правят нищо, за да намерят електорална подкрепа извън София. Те живеят от Facebook. Ако там привържениците им са разколебани, какво остава за другите, които дори няма да различат Лозан Панов като го видят на улицата. Сега той трябва да излезе и да каже "Гласувайте за Радев", но няма да го направи. Панов е толкова умен човек, а се опита да играе честно, което не му донесе много позитиви", заяви Мартин Карбовски.

И двамата са убедени, че на балотажа Герджиков няма шанс срещу Радев. Също така са категорични, че "Продължаваме промяната" трябва да успее да състави правителство.

"Ако Кирил Петков бъде изнудван за министри и не състави правителство, тогава ГЕРБ ще получи мандат и ще се намерят предатели, с които да управлява", коментира Карбовски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase