Снимка: БГНЕС, архив

Изборният ден в Турция започва с един час по-рано. С най-много секции зад граница, най-много машини и най-много предварително подадени заявления се провежда вотът в Турция. Този път броят на секциите е 126, а машините 96.

По традиция напрежение в изборния ден тук има заради попълването на декларациите. Този път още в методическите указания е описано, че те могат да бъдат предварително попълнени и подписани, съобщи БНР.

Още по темата

През април Турция беше в пик на Covid пандемията, през юли беше сезонът на отпуските, сега тези два фактора ги няма и се очаква висока избирателна активност.

В Истанбул и региона има 38 секции, а в град Бурса те са 35. Заради вота две в едно – президентски и парламентарен, в секциите има по две машини. В 15 от секциите в Истанбул ще се гласува машинно, а в Бурса броят им е 14.

Неясно е как решението на ЦИК за 100%-но броене на разписките от машините ще се отрази на отчитането на изборните резултати и закриването на секциите. Членовете на секционните комисии вече се готвят за дълга изборна нощ. На изборите през април гласуваха около 22 хиляди турци с български паспорти, а през юли около 28 000.

Коментари Напиши коментар

8

Димитър

преди 1 година

Значи турци с български паспорти могат да гласуват, българин с канадски, не може да е министър?

7

Психиатър

преди 1 година

До АнонименСамо човек с комплекс за малоценност може да напише това !

6

Предложение:

преди 1 година

Щом като в Турция могат да си попълват документите извън секциите, тогава няма защо изобщо да ходят до там - ще им попълнят на всички бюлетините "За ДПС", ще ги пуснат и готово! То и да ходят до урните, ще е все тая!