Снимка: НС

Българите днес ще изберат новите 240 депутати. Този път вотът е 2 в 1 и всеки, който отиде до урните, ще пусне бюлетина и за новия президент, който ще остане на „Дондуков“ 2 през следващите пет години.  

Вотът за 47-ото НС е извънреден и предсрочен и трети за 2021 г., след като трите проучвателни мандата – на „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС и БСП, бяха върнати на президента Румен Радев и така и не беше съставено правителство след изборите на 11 юли. Така Радев насрочи за 14 ноември поредните избори заедно с тези за държавен глава.

Още по темата

Регистрираните кандидати в изборите за народни представители, които се борят за място в НС на изборите днес са 5067.

На 4 април регистрираните кандидати в изборите за народни представители бяха 5 949, а на 11 юли - 5 079.

От регистрираните за вота днес 1515 са жени, а 3 552 мъже.

Общо 1237 са регистрирани в повече от един район.

В изборите за президент и вицепрезидент ще участват 23 кандидат-президентски двойки. От тези общо 46 кандидати 18 са жени, 28 са мъже. Сред кандидатите за президент има четири жени и 19 мъже.

Регистрирани са 20 сдружения за участие в изборите с наблюдатели. Четири социологически агенции са регистрирани с 1127 анкетьори.

Изборният ден отново ще започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души.
Секциите за гласуване зад граница ще бъдат 751.

На парламентарните избори на 11 юли се гласуваше в рекордните 782 секции зад граница, но тогава отпаднаха ограниченията за секции извън ЕС. На 4 април секциите в чужбина са били 465, през 2017 г. - в 371, през 2014 г. - в 426, през 2013 г. - 227, през 2009 г. - 274 секции.

Българите зад граница могат да гласуват за президент и вицепрезиденти и за депутати. Избирателен район "Чужбина" обаче няма и затова могат да гласуват за партия и коалиция, но не и за кандидат от листата. В големите секции извън страната (с 300 заявления или избиратели на предишен вот) отново ще се гласува само с машини.

В изборния ден с документ за самоличност (дори и изтекъл) в секциите в чужбина може да гласува всеки българин, който има право на глас, дори и да не е подал заявление преди това.

Ако българин, който живее в чужбина и подаде заявление за гласуване там, се върне в България, той може да гласува по постоянен адрес.

Според последните проучвания на социологическите агенции интригата на тези избори е за второто място. Всички изследвания отреждат победата на ГЕРБ, носпоред някои от тях ПП на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев изпреварват БСП и се нареждат на второ място.

Очаквания са освен ГЕРБ, ПП и БСП, място в парламента да извоюват и ДБ, ИТН и ДПС.

Фаворитът на българите за президент е борещият се за втори мандат Румен Радев. Вероятността обаче да спечели още на първия тур е малка, така че най- вероятно на балотажа той ще се изправи срещу Анастас Герджиков. Другите кандидати с високи резултати според социолозите са Лозан Панов и Мустафа Карадайъ.

Коментари Напиши коментар

102

Анонимен

преди 1 година

ГЛАСУВАЙТЕ! ОЩЕ НЕ Е КЪСНО ДА ПРОМЕНИТЕ НЕЩАТА!

101

Например

преди 1 година

Мършшшии ставайте от любимата ви маса оставете ракията и отивайте да гласувате, иначе само платените ще решават вашата съдба

100

Наплашена

преди 1 година

Наплашиха хората с Ковид и сега чакат изборна активност. От една седмица и мене вече ме е страх от Ковид, затова няма да отида да гласувам. Посещавам кварталния супермаркет, но там има добра вентилация, въздухът е направо свеж, като на открито, не като в салоните на училищата, където са опашките за гласуването.