Снимка: БГНЕС
fallback

Ще се извърши контролно преброяване на разписките от машините в 30% от секциите в деня на вота. Решението е на Централната избирателна комисия.

Броенето ще се осъществява в секции, избирани на случаен припцип. Разписките ще се броят от членовете СИК-овете, след като отчетат резултатите и преди да ги предадат в районните комисии.

По-голямата част от партиите останаха доволни от този вариант, други отново се усъмниха в честността на предстоящите избори, предаде Нова тв.

Задължението за броене на част от разписките ЦИК възложи на членовете на секционните комисии. А къде ще се извърши това преброяване, ще се реши чрез жребий.

„Ние взимаме решение в началото на изборния ден или преди него. Определяме ги под номера, съобщаваме им чрез районните комисии и те знаят,че трябва да го извършат”, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Забавяне на резултатите не се очаква. Решението за пореден път предизвика и политически реакции. От ГЕРБ все още искат 100 процента преброяване на разписките.

„Само това искаме - да са честни изборите. Да не преброим накрая контролните талони, за да разберем дали са честни”, каза лидерът на партията Бойко Борисов.

Oще по темата
БСП, които също настояваха за 100-процентното преброяване на разписките, одобриха компромисния вариант.

„Имайки предвид скандалите и напрежението, което възникна между ЦИК и доставчика на машините, ние подкрепяме това решение. То е в полза на допълнителната прозрачност”, каза Христо Проданов от БСП. А партиите, които оспориха в съда 100 процентното преброяване, остават на позицията си, че това би довело до съмнения за честността на изборния процес.

„Това щеше да доведе до хаос и възможности за допълнително внасяне на съмнение в изборния процес. Това да бъдат извадка за нас е разумно решение”, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Идеята на броенето е да се направи контрол дали няма проблем със софтуера. Най-добрия контрол е да се отвори кода, както е записано и в закона. Вторият най-добър контрол е на извадков принцип”, каза Асен Василев от „Продължаваме промяната”.

ДПС и „Има такъв народ” отказаха коментар по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 2 години

А от предните избори броиха ли разписки? Появи се някъде информация, че нещо броили, не им излязло, ама информация нямало още официално. Сега ще ги предупредят ли тези 30% СИК че ще бъдат проверявани и ще дйстват на случаен принцип /както би трябвало/.

37

Диана

преди 2 години

Това решение на комисията е компроминсно и не решава проблемът с честността на изборите. Единственият начин да се установи дали една програма не е фаалшива е теста. През произволен интервал всяка машина трябва да има тест, контролиращ всяка възлова точка в алгоритъма. Броенето на разписките може да покаже гласувалите хора като бройка, но не и кой за какво е гласувал...Там също са възможни фалшификации...

36

САМО ПИТАМЕ:

преди 2 години

...ТИЯ МАШИНИ ЗА ПРОВЕРКА -- 30% от всички----ВЕЧЕ ПОДГОТВЕНИ ЛИ СА..... ??!!!/..за да не се излагаме пред чужденците и нашите балъци../

fallback