Снимка: Ензакта

Балотаж на изборите за президент ще има, ако се запазят тенденциите към 5 ноември. Това показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 29 октомври и 5 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна.  Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

При балотаж сигурни участници в него са сегашният президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Към 5 ноември резултатът от подобен балотаж би бил 63,5 процента към 36,5 на сто в полза на сегашния президент на страната. Дълбочинният анализ на "Екзакта" показва, че Радев има значително по-голям ресурс от Герджиков при балотаж сред политически изкушените избиратели, както и сред нерешилите кого да подкрепят за президент.

Още по темата

Данните сочат, че за двойката Румен Радев - Илияна Йотова на президентските избори на 14 ноември биха гласували 48 на сто на база твърдо решилите да гласуват и избралите за кого да дадат гласа си, за Анастас Герджиков и Невяна Митева - 27,1 на сто, за Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова - 7,5 на сто, а за Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе - 7 на сто. Двойката Костадин Костадинов - Елена Гунчева би получила 2,2 на сто, Милен Михов и Мария Цветкова - 1,5 на сто, а Волен Сидеров и Магдалена Ташева - 0,7 на сто.

Настоящото национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase