Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отхвърли жалба на ВМРО срещу кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе за уседналостта ѝ.

Според ВАС "жалбата е процесуално недопустима" и я оставя без разглеждане.

Още по темата

От ВМРО твърдят, че при регистрацията на Мария Касимова-Моасе не е изпълнено конституционното задължение: Да е пребивавала фактически и трайно на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години преди датата на изборите.

Самата Касимова-Моасе отхвърли обвиненията.

"През всичките тези години съм живяла дори повече от шест месеца всяка година в България, така че тези нападки са безпочвени. Съпругът ми Стефан имаше бизнес в чужбина, занимаваше се с отдаване на къща под наем в туристическия сезон и редовно пътувах, за да го виждам и да му помагам", написа тя във Facebook.

"Съобразно разпоредбата на чл. 321, ал.3 от ИК отказът за регистрация на президент и вицепрезидент на републиката може да се обжалва пред Върховния административен съд, от което следва, по аргумент от противното основание, че позитивното решение на ЦИК - това за регистрация на президент и вицепрезидент, не подлежи на съдебно оспорване", аргументира се съдът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase