Близо 40 дни след последните парламентарни избори политическата ситуация в страната остава неясна. При невъзможност за реализиране на трети мандат предстоят трети поред избори. Същевременно през есента предстоят и президентски избори. Могат ли машините да издържат избори 2 в 1 и технологично възможен ли е вотът?

"Те са способни и за 3 и 4 в 1. По договор сме длъжни да осигурим такава възможност. ЦИК беше предвидила такава възможност. Ние сме подготвили софтуера в тази посока и очакваме да разберем каква ще е методиката на ЦИК и дали ще ни ангажира. Може да реши самостоятелно да организира изборите", заяви в "България сутрин" изпълнителният директор на "Сиела норма", компанията доставчик на машините за гласуване, Веселин Тодоров.

"Трябва просто технологично време между изборите заради логистиката. Трябва да се приберат, да се инсталират бюлетините и преработи софтуерът за другия вид избор. От технологична гледана точка е добре между 1 и 2 тур да има поне две седмици, а не една. Най-тежко би било 3 поредни уикенда да има избори и би струвало двойно по-скъпо. Ако са 2 в 1 ще бъде по-евтино", обясни Тодоров.

И даде подробности за процеса на работа при вот с машини 2 в 1.

С една карта -  да я постави, да се появи бюлетина за 1-ви вид избори, след това да се появи втората бюлетина за втория вид избор, да има две разписки, но може да бъде и една, да се слагат в различни кутии. По-сложно би било ако има две смарт карти. Това означава секционните комисии да управляват два комплекта карти и ще се стигне до хаос. Най-логичното според нас, е с една карта", посочи изпълнителният директор на "Сиела норма".

Според него при избори 2 в 1 времето за гласуване би било с около 30% повече.

"На последните избори нямаше струпване или опашки по причина на машините. Ние можем да доставим още 1200 машини, ако ЦИК имат желание. Според нас би дало още малко спокойствие. Трябва да спрем да работим на ръка", категоричен е Тодоров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 2 месеца

Да се връща Тиквата, за да пресече най-после този хаос в държавата!

40

Canadian

преди 2 месеца

Прецаканите дишуошъри и ягодоберачи се усетиха, отказаха се от авантюрата и 90% вече са ГЕРБаджии. Баце и бацевистите се връщат със страшна сила, а пРезидентът ще се откаже сам от надбягването, защото печалбата на ГЕРБ ще му подейства като стрихнин в супата.

39

Canadian

преди 2 месеца

Изречението "...но може да бъде и една, да се слагат в различни кутии." Значи, картатА може да бъде и ЕДНА, но ще се слагаТ в различни кутии. Майката му разкатахте на българския язЪк.