Снимка: БГНЕС

Новият парламент ще е по-фрагментиран и по-труден от предишния, коментира директорът на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов за БТА.

За социолога Антоний Гълъбов съществената разлика е по отношение на това каква част от българските граждани, имащи право на глас, са избрали това Народно събрание. Всякакви претенции за това кой е победител са изключително нелепи по простата причина, че мнозинството от българските граждани не е подкрепило никого, посочи Гълъбов.

Още по темата
Първан Симеонов смята, че ще бъде направен опит за съставяне на кабинет, защото това са очакванията и на хората, и на международните партньори, това е желанието и на по-голяма част от партиите, а и на президентската институция.

Протестните партии искат да имат кабинет, защото им се полага, а ГЕРБ също искат да бъде съставен кабинет, за да могат да седят отстрани и да гледат как другите се мъчат, смята той. Симеонов отбеляза, че съотношението на политическите сили е различно в този парламент и протестните партии имат близък до мнозинството резултат, но въпросът в случая въобще не е в количеството. Едва ли самият Борисов си е мечтал за такъв подарък - партиите на протеста да се скарат толкова скоро, коментира той. За пръв път имаме загуба на ГЕРБ на парламентарни избори, това трябваше да е краят на една епоха, но никой не го забелязва, всеки в момента се интересува от разнобоя между протестните партии, посочи анализаторът.

Според него с предложението за правителство Слави Трифонов вероятно си мисли, че така поема ясна отговорност - лична, без договорки, и отговаря на обществените очаквания. Партиите на протеста обаче казват: "Ти нямаш достатъчно подкрепа, защо не се договори с нас", а той винаги може да отговори, че са недоволни, защото не влизат в правителството.

Слави Трифонов казва: "Ето ви правителство, който иска да го подкрепи", и по този начин поставя пред свършен факт останалите протестни партии и това е малко "извиване на ръце". Имам чувството, че сценаристите на Трифонов погрешно са решили, че политиката е нещо като книга игра, която те могат да напишат, коментира Симеонов и отбеляза, че политиката не е надиграване, а този ход е малко в този стил.

Бомбата "Слави Трифонов" е почти обезвредена, смята Първан Симеонов. Това можеше да е политическа бомба, политическо избухване, а това прилича на преждевременен взрив, обясни той. Според него, ако утре има избори, партията на Слави Трифонов няма да отбележи кой знае колко голям резултат. И го казвам като първият човек, който изрази мнение в национален ефир, че Слави Трифонов може да спечели изборите, ако те са предсрочни, припомни директорът на "Галъп интернешънъл болкан". Симеонов смята, че Трифонов подценява либералната прозападна общност в България и допълни, че тя е доста гласовита и може бързо да те направи за смях.

Слави се мъчи да е визионер, той си казва - давам кабинет с млади образовани хора, има визионерство и амбиция, той действително иска да е полезен на страната си, както той го разбира, коментира Симеонов.
В крайна сметка номерът е кой ще излезе по-лош в очите на българите - Слави Трифонов ще обяснява, че лоши са другите, а те ще обясняват, че той е лошият, защото прави подмяна, а не промяна, прогнозира анализаторът.
В интерес на истината, при един нови избори, ако ДБ успеят да обяснят това добре, ДБ може да се окаже една от основните сили в страната, смята Първан Симеонов. Според него, от липса на политически опит, Трифонов може да вдигне ДБ, а да свали себе си. И бездруго ДБ е една от най-нарастващите формации, защото Слави Трифонов казваше "Време е за друго", а ДБ изглеждат като експерти с план как да се направи "другото", обясни анализаторът.

Той отбеляза и още един процес, който трябва да се наблюдава внимателно. Беше ясно, че от един момент, след като миналия парламент не излъчи кабинет, най-интересната фигура в страната беше не Слави Трифонов, а Румен Радев със служебния кабинет, боя се тези фигури със силно лично присъствие в един момент да не изпаднат в задочен политически спор, опасява се Симеонов.

Попитан кой ще бъде опозиция в следващото Народно събрание, той коментира, че ГЕРБ биха се радвали да стоят и да гледат с "пуканки в скута" ситуацията отстрани. Според анализатора проектокабинетът на Трифонов не излъчва толкова ярост към ГЕРБ, колкото служебният кабинет. Симеонов предупреди обаче за генерална опасност - че в момента, в който авторитетите се загубят и надеждите се сринат, идват опасни времена, защото може някой случаен радикал да се появи на хоризонта. Едни нови избори могат да произведат чудовища, трябва много да се внимава в ситуации като тази, когато хората се оглеждат да намерят сигурно място и могат да го привидят къде ли не, каза Първан Симеонов.

Антоний Гълъбов пък очаква 46-ото Народно събрание да повтори модела на поведение на 45-ото НС, да приеме някакво извънредно законодателство в кратък период от време и да се саморазпусне.
За съжаление, това е по-лошият сценарий пред България, но той става все по-вероятен, прогнозира той. Гълъбов отбеляза, че чисто статистически, последните избори са най-ниската избирателна активност, откакто правим избори от 90-та година досега.

Най-лошото е, че политическият елит отказва да се замисли върху това, че почти 60 процента от българските граждани не излязоха на тези избори, така че всякакви претенции за това кой е победител са изключително нелепи по простата причина, че мнозинството от българските граждани не подкрепи никого, коментира анализаторът. Нямаше разговор за бъдеще, нямаше смислен разговор за това в каква посока трябва да върви страната, затова и мнозинството от българските граждани решиха, че тези избори са някакъв служебен мач на служебно правителство, смята той.

Според него важното е не броят на мандатите, а това, че политическите партии в хода на предизборната кампания не са успели нито да установят диалог с избирателите, нито да конструират каквато и да е смислена представа какво искат да направят като управление. Точно затова тези турбуленции от последните дни са отглас на цялата кампания, каза Гълъбов.

Той не очаква, че новият парламент ще успее да излъчи правителство. Опасявам се, че новото Народно събрание ще има за цел да продължи това извънредно законодателство, това е най-опасното, коментира той и посочи, че в новия парламент ще има "множествена опозиция", защото не можем да съставим мнозинство.

Коментари Напиши коментар

158

тя

преди 2 дни

Светнаха и угаснаха !

157

233242

преди 3 седмици

Виете ли кат мастий долни гербери - виите. Може от сутрин до вечер да си повтаряте, че ИТН загиват - само това ви остана

156

555

преди 3 седмици

За тези няколко месеца видяхме кой кой е. Да си пробутваш в най-висшия държавен орган мурафетите ,които си пробутвал от екрана ,да официализираш чалгата, като претенциите ти са били да показваш грозното и пошлото в обществения живот с необходимата доза сарказъм и ирония, това е подход , който не може да приобщи към философията ти голямата, мислеща част от населението. Зя да изчегърташ нещо,трябва на негово място да поставиш друго нещо,без злоба,агресия надменност,с разум,и с правилен подход .,