Снимка: БГНЕС

Доставени са всички 421 машини за гласуване зад граница, като са изпратени в дипломатическите и консулски представителства, съобщи на пресконференция министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев.
    
Предстои до края на седмицата доставката на машините до съответните секции и предаването им на оторизираните за това служители.
    
Стоев подчерта, че в момента има двойно повече секции от последните избори на 4 април, като условията и сроковете за изпълнение на ангажиментите от страна на МВнР са били едни и същи.

Още по темата

Това за МВнР означаваше двойно повече работа при един и същ човешки ресурс, коментира той. Министър Стоев благодари и на българските общности в чужбина и посочи, че са ценен партньор при организацията на изборите.
 
Стоев даде пример, че от съседните държави Турция е с най-голям брой секции. Значително е увеличен броят на секциите в Гърция, за първи път ще се провеждат избори и на островите, което ще даде възможност на българите на почивка или сезонни работници да упражнят правото си на вот, коментира министърът. Той отбеляза, че в Германия има безпрецедентен брой секции - 117 секции.

По думите му отказите за образуване на секции в държави се броят на пръсти.   
   
Актуалната информация за изборите българските граждани могат да следят както на сайта на МВнР, така и на сайтовете на дипломатическите и консулски представителства.
   
От МВнР очакват ЦИК да определи окончателния състав на СИК зад граница. От външното ни министерство в събота са подали последната информация, в която са включени и представителите на политическите сили.  
    
Освен това хората, които ще заминат, не са минали никакъв курс на обучение в ЦИК във връзка с машините за гласуване, а и няма методически указания, които да дадат възможност членовете на СИК да се запознаят преди изборния ден с ангажиментите си и евентуално да зададат въпроси. Третият въпрос, който беше проблем и на предишните избори, е яснота по отношение на попълване на декларацията по чл.33, за това къде да се попълва декларацията, каза министърът.
   
Министър Стоев коментира, че ако искаме да имаме съвременен изборен кодекс, е крайно време българските политици да се съобразят с препоръките, които се дават от международните наблюдатели. След всеки пореден избор МВнР прави анализ и дава препоръки към ЦИК как да се подобри организацията на изборите в чужбина. Много малко от нещата, които сме предлагали, са вземани под внимание, коментира още министърът в отговор на въпрос, цитиран от БТА.
   
Постоянният секретар Иван Кондов припомни, че в 68 държави ще се проведат изборите, при 784 обявени секции от ЦИК, като за две секции се чакат разрешения.
   
Калин Анастасов от работната група "Избори" уточни, че в 148 секции извън страната са предвидени две устройства за машинно гласуване, в 125 ще се гласува с една машина. Държави с машинно гласуване са например Германия - 99 машини в 56 секции, като в 39 секции по две машини, а в 17 - по една. В Турция в 49 секции ще се гласува с 69 машини, в САЩ - в 13 секции ще има 21 машини.
   
Над девет тона са машините, които превозихме и доставихме до нашите дипломатически и консулски представителства, пренесохме над 10 тона изборни книжа и бюлетини, които после ще бъдат върнати обратно и предадени на ЦИК, над 5 хиляди счетоводни документа ще обработим, посочи Анастасов.
   
Изборите ще започнат в Нова Зеландия и има 128 часа до началото на вота там. Последно ще приключат изборите за Народно събрание за сънародниците ни в Сан Франциско.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase