Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства, това обясни на пресконференция говорителят на ЦИК Росица Матева.Критерият е гласували повече от 425 избиратели в тези секции. Регистрирани са 21 наблюдателни организации с 566 наблюдатели, четири социологически агенции, назначени за съставите на комисиите в чужбина.

В страната са и допълнителните 1673 машини за гласуване за изборите, които са в склада, където са останалите 9600 устройства. Машините за чужбина вече са заминали по места. Извън в страната ще има организация в 273 секции с 421 устройства.

Бе представена и демоверсия на бюлетината за изборите за Народно събрание, която се състои от 2 страници.От ЦИК обясниха, че машинното гласуване не е трудно и по-скоро може да има единствено психологически проблем, който може да бъде преодолян.

До този момент все още няма заплащане към фирмата "Сиела", която осигури машините за вота през април, защото чакат от тях кодове за софтуера, които не е предоставен.
      
РИК-овете са получили указания да не се поставят лепенки и указателни стрелки върху смарт картите, както и да не бъдат дезинфекцирани с гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант за машините е 75% етилов спирт. Матева призова избирателите преди да влязат в избирателните секции да проверят отпред на стената точно за кого искат да гласуват преди да направят вота си.

"На тези избори трябва да бъде преодолян психологическият проблем. Това ще се види и на президентските избори. След парламентарните избори мнозинството хора ще са гласували с машини", каза на пресконференцията и Цветозар Томов.

ЦИК преброи, че са подадени 14 жалби и 5 сигнала, като два от тях са за агитация в социалните мрежи.

В Германия не е дадено разрешение за допълнителни избирателни секции - в Манхайм и в Щутгарт, но там има други секции.

Има правилник и за избирателите, които са под карантина или задължителна изолация, като за тях ще има подвижни избирателни секции като може да се изискват и в самия ден на вота. Трябва да се подаде желанието през сайта на ЦИК или съответната община.

Тези избиратели гласуват в различни мобилни секции от хората с трайни увреждания.

Стана ясно още, че за гласуването е необходимо около минута дори на хората, които за първи път ще използват машините.

При спиране на тока, машините продължават да работят, а ако стане така, че не могат да работят, се прави протокол.  При направени изпитания е установено, че машините работят от 0 до 45 градуса. Също така при удължаване на изборния ден с час, машините ще продължат да работят, увериха от ЦИК.
 

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 4 месеца

В новооткритите секции в Турция как ще се гласува, доколкото разбирам с хартиена бюлетина. Много съжалявам за имиджа на президента който може би няма вина но краткия парламент му подля вода на кандидатурата и на имиджа с новите изборни правила, които честно казано престъпни са. Управляващите за жалост се опозориха, но има опозиция, не виждам защо трябва да се гласува за никому неизвестни лица и вечно да се търси Спасителя. Българино мисли като гласуваш ти...

30

Анонимен

преди 4 месеца

Но в десетките новооткрити секции в РТ ще се гласува с хартиени бюлетини понеже машините са задължителни за секции с над триста броя гласоподаватели, което е благоприятно за нашите сънародници там защото голяма част от тях не знаят български и машинното гласуване ще ги затрудни по принцип но те ще гласуват на хартиени бюлетини така че няма да има проблем голем за тях, проблема после ще е за нас.

29

Булгаристан

преди 4 месеца

Иди оти бехте,такива и ще си останете?!Има ли по диво пл еме на земята от нашто?!Да оставиш ортодоксални комун дели да преправят избирателния кодекс за една нощ,сътворен от една кюстендилска раз по ретина за 10 ти път,откачена по цялата глава с вид на отървана слънчасала ко за?!Да ти натрапят машините на диктатора Мадуро,доказан измамник и сатрап,който разгони милиони жители на Венецуела и я превърна от блестящо място за живот в черна дупка?!Това ли искате?Венецуела?!Български маду рко Фигурант?