Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Битката за първото място в предстоящите избори тепърва предстои. „Има такъв народ“ изпреварва с около три процента основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции.

Според данни от национално представително проучване на „Медиана“, реализирано със собствени средства сред 1008 респонденти,  24% от избирателите ще гласуват за ИТН, 21, 4% за ГЕРБ, 21,3% за БСП.

Oще по темата

Същевременно избирателите на „Има такъв народ“  са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60 % планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно.

Засега се очертава седемпартиен парламент. „Патриотите“ успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4 %-та бариера, като за тях ще гласуват 5,1%. ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“ запазват позициите си и са сигурни участници в следващия парламент. За ДПС ще гласуват 11%, за ДБ  - 7%, за ИМВ -6,9%.  

При „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция“. ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт (а вероятно и обществените, и професионалните си позиции).

След изборите на 4-ти април ГЕРБ е изгубил една много важна позиция  - позицията на силата. Преди избирателите (независимо дали харесват или мразят  ГЕРБ) имаха едно наум, че това е силната партия, която управлява и може да продължи да управлява. Сега вече доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция – партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява. Като цяло, това вещае загуба на т. нар. „конформен вот“ (гласуване за силния), както и на част от корпоративния (принуден) вот. Според 38% от анкетираните ГЕРБ няма да се върнат на власт след вота. 32 на сто са на обратното мнение, а цели 30% не могат да преценят.

Независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5 – 3.6 млн. избиратели пред урните.

******
Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г.  с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

571

seira

преди 2 години

ГЛАСУВАШ ЗА ИТН = ЗАПАЗВАШ СТАТУКВОТО (МОДЕЛА), НО БЕЗ ГЕРБ!НАРОДЕ!!!!!

570

Пенсионер

преди 2 години

В повечето сайтове коментиращите критикуват Слави и като прочета такова "проучване" се убеждавам, че към сравнението *** трябва да добавим - на хранилка.

569

Анонимен

преди 2 години

до 648 и как ще натъманят машините след като има и хартиен носител където всеки вижда за кого е гласувал. А и бройката от машините и квитанциите трябва да излязат. Като пишете опорки ставате за смях.

fallback