Централната избирателна комисия с втори експеримент за изцяло машинно гласуване. За целта беше избрано софийското село Доброславци. Експериментът се състоя в сградата на кметството.

На предишния вот в Доброславци с машина са гласували по-малко от 30% от отишлите до урните, което е близо до данните за страната. Сега столичното село е едно от местата, избрани за провеждане на експерименталния вот с машини.

Още по темата
"Събираме данни за пол, възрастта, образованието, дали имат опит с предишно машинно гласуване, с цел да анализираме тези данни и да видим кои са групите, към които да насочим информационната кампания", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"Мисля, че трябва да се целим по-скоро в 1 минута гласуване на човек. Така би било при една дълга опашка от 500 души, където 90% от хората нямат никакъв проблем", коментира членът на ЦИК Любомир Гаврилов.

Сред дошлите в кметството на с. Доброславци да се упражнят за предстоящите избори бе и 82-годишният дядо Христо. След като гласува, установи, че с машина не е толкова трудно, предаде Bulgaria ON AIR.
 
"Това като репетиция е много полезно за хора, които са като мен - дигитално тотално неграмотни", сподели дядо Христо.

А Георги Григоров се справи за малко повече от 2 минути.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 7 месеца

До венелин - ____ - Недек дава акъли и "много ценни указания"! Ще гласувам с машината толкова дълго, колкот' ми трябва да прочета всичко по екраните. Хич не ме е еня за колко време гласуваш! Кат' си голям бързак, оди в 6 без 20 сутринта, да си пръв!

58

emigrant

преди 7 месеца

До червените крадци на ДДС в сайта!!Стига сте набивали пучия масал за измами и нередовни бюлетини!Кой е крив,че съответните индивиди,които са неграмотни да турят един Х в едно квадратче,не могат да го направят,ама видите ли с машините ще са изтински гении!!Спрете с манипулациите!Целта ви е по всякакви невъзможни начини да изчегъртате ГЕРБ,което няма да ви бъде позволено!Само ще одухате няколкостотин милиона и ще се захапете за гъ за,но няма да мине на вашта,долна червена па плач!!

57

Недоразбрал

преди 7 месеца

Една минута е многу!И 10 секунди са достатъчни!Не знам,не разясниха ли на ов чия електорат,че само трябва да докосне,който и да е бутон и покер автомата по натам знае добре за кого отива гласът,защото е надеждно програмиран и защитен от случайни измами!!Дава печалби само и единствено на организаторите на лотарията,колкото и временни да са те!!