Снимка: БГНЕС, архив

Централната избирателна комисия провежда днес симулация на машинен вот в кметството на село Доброславци, област София. На нея присъстваха членове на ЦИК, на Обществения съвет, журналисти. Целта на експеримента е да се установи какъв е капацитетът на едно машинно устройство, съобщиха за БТА от комисията.

Селото е избрано заради съотношението гласували - негласували. Статистика при експеримента се води за пол, възраст и образователен ценз на хората, както и за това дали за първи път гласуват с машина. Резултатите от Доброславци досега показват, че за упражняването на един вот с машината са необходими от около 30 секунди - до минута и половина.

Подобен експеримент се проведе на 27 май в сградата на ЦИК, в София. На него общо 75 души успяха да гласуват с машина за 1 час . По думите на говорителя Цветозар Томов тогава експериментът е бил по-скоро оптимистичен, но не пожела да се обвързва с изводи, тъй като "в него са участвали градски избиратели вероятно с висок образователен статус, а трябва да минат и следващите тестове, за да се види с какво темпо гласуват и хора, които имат по-малко опит с електронни устройства и евентуални затруднения".

Главното, което ЦИК иска да установи, е дали капацитетът, с който комисията разполага, е достатъчен или трябва да се увеличи и ако да - с колко, за да се осигури възможност във всички секции с над 300 избиратели да се проведе машинно гласуване, коментира Цветозар Томов. ЦИК засега обмисля в секциите с над 450 избиратели да се поставят по две машини.

Предстои същият експеримент да се състои в община Сливница, а след това ЦИК да анализира резултатите, ако данните са достатъчни за това.

Секциите, в които ще се гласува с машини на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, са около 9600 в страната и най-малко 242 са в чужбина.

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 11 месеца

Ще му ядете главата на 11 вие които много знаете и лаете за Бойко. Малко остана...

39

Анонимен

преди 11 месеца

И за какво по дяволите да гласувам:за да ми кажат, че в бюджета няма пари. Аре нема нужда! Аз тава си го знам и без да гласувам.

38

4epa

преди 11 месеца

ФИГУРАНТА ГЛАСУВА ТРИ МИНУТИ - ЛЕЛЕ МНОГО Е ЗЛЕ ТОЯ 4ОВЕК - ТОЙ САМО КРИТИКУВА НАПРАВЕНОТО А ТОЙ НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛ !!!!!!!!!!