Снимка: БГНЕС

Рекорден брой секции за гласуване в чужбина на парламентарните избори са разкрити въпреки пандемията, заявиха на брифинг от работната група към МВнР.

На 4 април сънародниците ни зад граница ще упражнят правото си на глас в общо 465 секции.

Няма чужда държава, която да не е разрешила провеждането на вота, но има ограничения в някои държави, свързани с пандемията - да не се разкриват секции извън задграничното ни представителство. Такъв е случаят в Прага, въпреки големия интерес за гласуване.

Външното ни министерство е категорично, че при образуването на СИК законът е спазен стриктно.

Общата численост на членовете е 2507 души. От МВнР от София ще бъдат командировани около 160 души, като други 140 души зад граница в структурите на ведомството ще вземат участие в СИК.

Около 500 души са предложени за членове в консултации с политическите партии. Останалите предложения са от нашите представителства след консултации с българските общности по места.

СИК от трима членове има в 33 секции, основно в държави с малко подадени заявления. Така е например в Босна и Херцеговина, където има подадени 6 заявления, а на последните избори са гласували 35 души. В Бразилия са подадени пет заявления, като са гласували 18 на последния вот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase