fallback

Карантинираните ще гласуват на вота на 4 април с подвижни избирателни урни, реши парламентът. Тези, които искат да го направят, трябва да подадат заявление три дни преди деня на изборите.

"Едно предизборно мероприятие няма как да бъде ограничено до бройка, която да спазва норми", коментира депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в "Денят ON AIR".

Oще по темата
По думите му се очаква здравните власти да обяснят как безопасно да се отива при гласуващите, които ще са поставени под карантина.

"Доверяваме се изцяло на здравните експерти, които да кажат как това да стане, ние политиците може да не вземем най-правилното решение. Най-важно е гарантирането на здравето на хората и високата избирателна активност", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че обстановката е безпрецедентна и това е причина приетите промени да са в Закона за извънредното положение, а не в Изборния кодекс.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че е много важно да държавата да осигури възможност за гласуване и на българите в чужбина. "При нормални обстоятелства не е бил спиран нито един български гражданин да гласува. Сега говорим за отделни държави, на които българското законодателство не може да вмени, че българският гражданин трябва да гласува, когато има пълен локдаун", обясни той.

Иванов изтъкна, че президентът е лишил от възможност за гласуване гражданите, именно насрочвайки датата на изборите, която съвпада с католическия Великден.

"Не подкрепям докрай провеждането на избори по пощата. Всички следяхме как се разви процесът в Америка. Там остана съмнение, горчив вкус в устата на половината гласоподаватели. Опитвайки се да го пренесем в българското законодателство, не мисля, че ще увеличим доверието в изборите в България", обясни депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 3 години

Герберизмът е най-трашната епидемия която върлува в България. Изчистете я и едно по едно нещата ще тръгнат. В противен случай ни чака путинизмът в Русия с всичката му безчовечност

22

Анонимен

преди 3 години

Има един виц по този повод . Един пациент влиза при лекаря и пита - " Абе , Докторе , вярно ли ,. че здраве с пари не се купува ? Докторът отговорил - " Кой ви ги говори тези глупости ? "

21

Анонимен

преди 3 години

До hh/10Я дай дефиниция на "червените"?ПП. Урсулата и ек, и 90% от западните правителства, доказаха с действията си - декларации и лъжи,че не им пука заздравето на хората.

fallback