Снимка: bTV
fallback

През 2019 година българските домакинства са изтеглили с 8% повече кредити от предходната година. Това каза пред bTV изпълнителният директор на най-голямата консултантска компания "Кредит център" Тихомир Тошев.

По думите му, в момента лихвите по жилищните кредити в промоционалните оферти на банките са с исторически ниски нива - средно са 2,8 и 3,2%.

Oще по темата

Оказва се, че статистиката показва, че българите теглят средно малко над 100 000 лв. за покупка на собствено жилище.

Тошев обясни, че БНБ миналата година е предупредила банките да са по-внимателни в оценка на кредитоспособността, да ограничат финансирането при ипотечните кредити над 80% от стойността на имота, защото това води до сериозен риск.

"Има стабилизиране на цените на имотите, а пазарът се успокоява и няма спад на броя на сделките. Цените на имотите в София са по-високи и затoва се теглят по-големи кредити, хората искат да живеят в по-големи жилища", изтъкна експертът.

Освен на ипотечните кредити обаче, се наблюдава и сериозен ръст на потребителските кредити. Българинът тегли такъв тип банков заем най-вече за ремонти и премебелиране на дома.

Почивките си обаче предпочитаме да финансиране със собствени спестени средства и делът на хората, които теглят потребителски кредит за ваканция е все по-малък.

Тихомир Тошев коментира и изтеклите данни от НАП от преди няколко седмици и каква е опасноста за хората.

"Изтеклите лични данни през системите на приходната агенция са непълни, затова, ако някой реши да тегли кредит от наше име, ще му трябват допълнителни", категоричен е той.

Съветът на специалиста е да не даваме лични данни по телефона, ако някой ни се обади и добави, че в кредитния регистър винаги може да проверим какви кредити има на наше име.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

да някой по долу

преди 4 години

Преди 20 тина години продадохме 2 апартамента във Варна,единият за 12 000долара, и сега струва около 55 000 евро.До тук добре , но я сметни инфлацията за тези 20 години и виж реалната печалба ...2002-2004 заплатата ми се въртеше около 100-150лв , 2007-*** вече взимах 370-420лв , а днес на същото работво място плащат близо 1000

29

Анонимен

преди 4 години

До Ето наЩе вярвате на Боико! Щом е казал, значи е така - заеми се теглят от замогнали се хора, такива, които купуват скъпи неща, а скъпи неща купуват богаташите. Да сте виждали *** да взема кредит?!Боико обяснява и политико-социалните феномени със забогатяването на българина. Логично беше обяснението на рядко ниската избирателна активност преди месец - българите имали пари, и в неделя - деня на изборите, били отишли в чужбина - "имат пари хората".И си бяха оставили колите пред блока

28

въпрос

преди 4 години

Г-н ИД-то дали знае и дали ще каже, увеличението на кредитите на увеличен брой на заемоискателите ли се дължи или на обема на кредитите в левове, а то пък, както е известно се дължи на увеличение на цените на стоките и услугите, за които се ползва кредитът (I-во), и II-ро - на обедняването на населението (не е в състояние със заработените пари да купи необходими неща).Щото ни убеждават в странно формулиран извод, че бедността намалявала, но бавно. Освен "бавното" - кога?И сега ли?

fallback