Снимка БГНЕС

През втората половина на годината очакванията за повишение на лихвите по кредитите са с около 1 процентен пункт. Така сегашните средни нива на ипотечните заеми от 2.5-2.6% ще се повишат до около 3.5%.

Това прогнозират кредитни консултанти по повод предупрежденията на Българска народна банка за предстоящо ускорено повишение на лихвените нива и по повод решението й да завиши изискването за поддържане на минимални задължителни резерви. Този ход БНБ предприе, за да намали ръста на кредитирането с цел овладяване на инфлцията.

До момента се забелязва лек ръст на лихвите по кредити от есента насам, посочи пред бТВ кредитният консултант Тихомир Тошев. В същото време заради скока на цените на имотите значително е нараснала средната сума на теглените кредити в сравнение с преди година - от 160 000 на 190 000 лв.

За кредит от 190 000 лв. и при 30 години срок на изплащане средната месечна вноска е 750 лв. Ако лихвата се повиши от сегашните 2.5% на 3%, то месечната вноска ще се повиши до 800 лв., посочи Тошев. При достигане на лихва от 3.5% месечната вноска ще стане 855 лв.

"Кандидатите за ипотечни заеми обаче трябва да разиграят и по-неблагоприятен сценарий - ако лихвата скочи на 5%. Тогава месечната погасителна вноска става 1020 лв", смята Тихомир Тошев. Според него в момента пазарът на кредити за закупуване на имоти не е рисков, защото от него излизат хората с по-ниски доходи.

Освен поне 15% самоучастие кандидатите за ипотечни кредити трябва да заделят сума, която е около 7.5% от цената на имота за нотариални такси и данъци. Така ако тегли заем от 100 000 евро, човек трябва да има около 44 хил. лв. спестени, за да дофинансира сделката, посочи Тошев.

Според него не се очаква спад в цените на имотите, но купувачите все по-лесно ще може да договарят отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase