Снимка: БТА

 През последното тримесечие спрямо третото жилищата у нас са поевтинели с 2,46%, което ни нарежда в първата петица по спад на цените в глобален план.

Класацията е на Global Property Guide за последното тримесечие на миналата година. Според доклада България отстъпва до пето място по годишен спад на цените на жилищата заради забавянето на понижението на цените.

В доклада пише още, че за посочения период е измерено понижение на цените от 8,99% на годишна база. За сравнение през третото тримесечие беше измерен годишен спад от над 9 на сто, а през второто и първото тримесечие – повече от 10 процента, което ни нареждаше на второ място по намаление на цените на жилищата след Ирландия.

Ирландия запазва водещата позиция по годишни темпове на поевтиняване на жилищата с 18,08% през последните три месеца на миналата година. Второто място е за столицата на Полша Варшава, където е измерено понижение от 10,55%. Трета е гръцката столица Атина със спад на цените на жилищата от 10,44%.

Преди нас в класацията на изданието е Испания, където е отчетено понижение от 9,27%. След нас са Тайван, Португалия, осем австралийски градове, Словакия, Холандия и САЩ.

Най-сериозно през последните три месеца на миналата година са поскъпнали жилищата в столицата на Индия Делхи – с повече от 25% на годишна база. Втората позиция е за Сао Паоло с близо 20% ръст в цените, а третата – за столицата на Естония Талин, където е измерен ръст от 8,36%.

Хонконг пада до пето място в класацията по годишен ръст на цените на жилищата с 5,32% през последното тримесечие на 2011 г. На тримесечна база обаче е регистриран спад в цените от над 5 на сто.

Според изданието най-силните жилищни пазари в света в момента са Индия и Бразилия.

Още новини за имоти четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase