Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Използването на презервативи сред сексуално активните тийнейджъри е намаляло значително в Европа през последните 10 години, с "тревожни" нива на незащитен секс , според доклад на Световната здравна организация ( СЗО), пише Euroactiv.

„Тази ситуация излага младите хора на значителен риск от заразяване с болести, предавани по полов път (ППБ) и непланирана бременност“, каза СЗО Европа.

Между 2014 г. и 2022 г. делът на сексуално активните млади хора, които са използвали презерватив последния път, когато са правили секс, е спаднал от 70% на 61% за момчетата и от 63% на 57% за момичетата, според доклада.

Въпреки това, според д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, тези цифри – макар и тревожни – не са изненадващи.

„Съответстващото на възрастта всеобхватно сексуално образование остава пренебрегвано в много страни и там, където е налично, през последните години все повече се атакува с фалшивата предпоставка, че насърчава сексуалното поведение“, каза Клуге в прессъобщение.

Докладът на СЗО съдържа няколко препоръки за политици, преподаватели и здравни работници с цел: 

"Оборудването на младите хора с правилните знания в точното време води до оптимални здравни резултати, свързани с отговорно поведение и избори.“

С други думи, във всяко училище трябва да се прилагат образователни програми, обхващащи широк кръг от теми, включително всеобхватно сексуално образование.

Почти една трета от тийнейджърите (30%) казват, че не са използвали нито презерватив, нито противозачатъчни хапчета по време на последния си полов акт, цифра, която остава почти постоянна от 2018 г. насам.

Употребата на противозачатъчни хапчета също остава стабилна през 2022 г. в сравнение с 2014 г., като 26% от 15-годишните казват, че са ги използвали при последния си полов акт.

Проучването също така показа, че 33% от тийнейджърите от по-бедни семейства казват, че не са използвали нито презерватив, нито противозачатъчни хапчета, в сравнение с 25% от тийнейджърите от по-богатите семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Кон

преди 2 седмици

Презервативите притъпяват усещането и са неудобни за ползване. Това за болестите се избягва, като познаваш партньора си. Какво е тревожното не разбирам?

44

Анонимен

преди 2 седмици

Гума

43

Анонимен

преди 2 седмици

За сметка на ръста на употребата на крем за ръце

fallback