Снимка БГНЕС

Украйна иска разрешение от Запада да използва ракети Storm Shadow с голям обсег за унищожаване на цели дълбоко в Русия. Това, според Киев, може да принуди Москва да преговаря за прекратяване на военните действия, пише The Guardian. Украински официални лица предполагат, че използването на англо-френски оръжия в "демонстрационна атака“ ще покаже на Кремъл, че военни съоръжения близо до самата столица може да са уязвими на директни атаки.

Гледната точка, казва един източник на изданието, е, че Русия ще обмисли преговори само когато смята, че Украйна е в състояние да "заплаши Москва и Санкт Петербург". Тази стратегия обаче е високорискова и все още няма подкрепа от САЩ.

Украйна лобира в продължение на месеци, за позволение Storm Shadow да бъде използван срещу цели в Русия, с малък успех. Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки по повод Деня на независимостта на страната, заяви, че Киев няма друг избор, освен да отговори на пълномащабното нахлуване в Русия, започнало преди 913 дни, през февруари 2022 г. - и по-специално на използването на Москва на авиационни бомби и балистични ракети срещу Украйна.

"Нашият враг също ще знае какво означава достойно, симетрично и широкообхватно украинско възмездие, което рано или късно ще достигне всяка точка на Руската федерация, която е източник на опасност за живота на нашата държава. и нашия народ“, подчерта украинският президент.

В Киев смятат, че след като са видели, че украинските въоръжени сили могат да нанесат дълбоки удари, Кремъл може да преоцени действията си. Но малцина вярват, че президентът Владимир Путин е заинтересован да спре.

Ракетите Storm Shadow са разработени основно като част от англо-френско сътрудничество и се произвеждат от европейското съвместно предприятие MBDA, което също има италиански партньор. Но тъй като част от компонентите на ракетата се доставят от САЩ, Белият дом също трябва да се съгласи с използването й на руска територия. Досега Вашингтон отказваше да направи това, опасявайки се от ескалация на конфликта.

Зеленски твърди, че последиците от операцията на Украйна на руска територия показват, че предупрежденията на Кремъл за червените линии са преувеличени. Москва до голяма степен омаловажава нападението, като лидерите го споменават малко публично и описват реакцията си като "операция за борба с тероризма".

Американски служители смятат, че ракетите Storm Shadow и други ракети с голям обсег може да не са достатъчно точни на дълги разстояния и че руските изтребители, които изстрелват планиращи бомби в зоните на фронтовата линия на Украйна, до голяма степен са базирани извън техния обсег.

Съобщава се, че Обединеното кралство не се е обърнало официално към САЩ за разрешение Украйна да използва Storm Shadow на руска територия. Министерството на отбраната отказа коментар, но повтори предишни изявления, че Лондон смята, че Украйна има "ясно право на самоотбрана“, пише Труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase