Снимка Archaeologia Bulgarica

Археолозите от екипа н проф. Людмил Вагалински успяха днес да преместят без поражения откритата уникална статуя в антични град Хераклея Синтика край Петрич.

Тя бе извадена на 3 юли в Големия канал, но досега лицевата й част беше плътно опряна в стената и лицето не се виждаше. Предположенията бяха, че е на бог Хермес и е от 2-ри век.

Сега статуята "показа" лицето си изцяло, макар и замалко - преди да я опаковат, заради пренасянето в музея на Петрич.

Много сме щастливи, че успяхме да я извадим и да запазим цяла, каза проф. Вагалински. Той каза, че статуята е с един спукан глезен и след като са я видели в лицето, вече са категорични, че не става дума за бог Хермес, а най-вероятно е героизиран владетел. На кого са чертите ще покаже следващият етап от работата по статуята, която днес ще бъде закарана в специален сандък в музея на Петрич. Статуята е на 2000 години и тежи около 1 тон. Предполага се и че статуята е по-ранна.

Днес – 12 юли, бяха открити и ажурни накити при разкриването на детски гроб в близост до мястото, където археолозите извадиха пръстена с двуглавия орел.

Предполага се, че статуята е била погребана в края на четвърти век. Вагалински смята, че е била поставена в канализацията няколко години след 380 г. сл. Хр., годината, в която император Теодосий I обявява християнството за официална религия на Римската империя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase