Снимка: БГНЕС

Близо 90 хиляди души или над половината от безработните нямат никаква професионална квалификация или опеаицлност, отчитат от Агенцията по заетостта. От там допълват, че за една година необразованите безработни са нараснали с 8%.

От КНСБ съобщиха, че над 1000 безработни са обучени по проекта "Шанс за зелена и екологична заетост". Програмата се финансира от държавния бюджет за тази година и е насочена именно към хора с ниско образование и без квалификация от райони с безработица над средната за страната.

Безработните с основно и по-ниско образование надхвърлят 68 хиляди души, близо 36 хиляди са с регистрация в бюрата по труда над 1 година.

Диана Найденова, консултант по активна политика на пазара на труда в КНСБ сподели, че по проекта на синдиката “Шанс за зелена и екологична заетост“ са обучени безработни за професиите работници в горско стопанство, болногледачи, социални асистенти за деца и възрастни.

"Хората имат нужда да бъдат обгрижвани, да получават умения и компетентности и да им се гарантира по-стойностна заетост. Проектът е в помощ на хората и запазване на зеленината в нашите градове”, допълва БНР.

Проектът се финансира по Националния план за действие по заетостта с близо 1,5 млн. лева от държавния бюджет. Предстои по него да бъде осигурена работа на близо 600 от преминалите обученията. Найденова алармира, че при провеждането на обученията по проекта на КНСБ е станало ясно, че част от безработните са регистрирани в бюрата по труда, получават обезщетение, но продължават да работят в различни фирми без трудов договор.

"Явят се първия ден на курса, втори, трети ги няма. И като взехме по-сериозни мерки за санкциониране, че не присъстват на курсове, те сами си казват: Регистрирахме се в бюрото, но продължаваме да работим във фирмата без договор - сива икономика, която източва социалната система, трябват сериозни мерки от страна на държавата".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase