Снимка: Bulgaria ON AIR

Гастрономическият туризъм става все по-популярен, а паралелно с това опознаваме и родината. Гастрономическият гид Екатерина Терзиева-Атанасова разказва повече в съботното издание на “България сутрин”.

"Гастрономическият туризъм, също и кулинарен туризъм, е преживяване и опознаване на определена дестинация през храната и нейните напитки. Около 30% от хората, които пътешестват за удоволствие, са мотивирани точно от храната. Отиват някъде не просто, за да видят нещо, но и за да опитат типични ястия и напитки”, споделя Атанасова.

Те допълва, че по този начин се насърчват местните общности за развитие на туризъм и представяне на традиционни храни. Така туристите научават много за културата.

"България е била част от Османската империя 500 години. Това също е интересен подход да се изследва как кухнята мигрира в различни региони на страната и на Балканите и как се презентира", сподели Атанасова пред Bulgaria ON AIR.

В последна година, даже две, все повече чужденци започва да се интересуват от гастрономически туризъм.

"Преди 10 дни водих семейство американци от Хюстън, които готвиха пататник в много красива местност в Родопите. Забавляваха се изключително много. Казаха, че като си отидат в Америка, ще поканят своите съседи и ще покажат български ястия", разказа Атанасова.

Тя уточни, че в различните райони на страната има ястия, които се приготвят за определени поводи. В Родопите има ястие, което се нарича смидал. То се прави по повод 40-ия ден от раждането на детето. Приготвя се от царевично брашно. Изпича се пита, която се натрошава на много ситни трохи. Овкусява се със захар и орехи. На 40-ия ден кръстницата хваща тези трохи, хвърля ги във въздуха и по тях вещае каква ще е съдбата на детето.

"Гастрономическият туризъм става все по-популярен. Кулинарията стана все по-актуална през последните 10 години. Самите шеф готвачи започнаха да обикалят страната и да намират интересни рецепти", отбеляза Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase