Може да отнеме години на следователите, за да възстановят £50 милиона, които Гюнеш Али и неговата банда измамници са откраднали от британската хазна.

Смята се, че голяма част от тях са похарчени за луксозни часовници и дизайнерски дрехи, скъпи коли и многоетажни имоти. Но едно е сигурно: Али не е похарчил парите, за да помогне на майка си да намери по-добро място за живеене.

Още по темата

Къщата в Пловдив, централна България, където е израснал 34-годишният Али, буквално се руши. До преди шест месеца майка му и брат му живеели там, преди да бъдат принудени да напуснат, защото покривът се срутвал, казват съседи пред The Times.

Майка му, Магбуле, е работила като чистачка в хотели и ресторанти в града, преди да се пенсионира и, и е била "добър и мил човек", казва една жена, която живее на улицата, пред The ​​Times.

"Всички майки страдат за децата си, но тя е страдала повече от повечето. Гюнеш се грижеше само за себе си. Той е натрупал толкова много пари и въпреки това позволи на майка си и брат си да живеят при толкова лоши условия.

В четвъртък Али беше осъден на седем години лишаване от свобода за ролята си в измамата, при която хиляди фалшиви искове за универсален кредит са направени между 2016 г. и 2021 г. Голяма част от парите са изпратени в България, където полицията твърди, че милиони са похарчени за имоти.

Али беше описан в съда като тартор на бандата от петима души, които бяха осъдени за "измама в промишлен мащаб". Въпреки очевидното синовно пренебрежение, Магбул е застанала до сина си. В бойно интервю за българската национална телевизия bTV в четвъртък тя каза, че той е "добро момче".

Посочвайки разрушения си дом, тя каза: "Вижте къде живеем милионерите. Знаеш ли колко е добър? Той може да построи къща от нулата. Занимавал се е със строителство, знам го. Как може такова дете да е гангстер? Надявам се Англия да гори."

Магбуле отглежда двамата си сина сама в къщата, сграда от 19-ти век в края на града. Когато е на 11 години, Али започва работа в автосервиз. На 20 години се премества в Обединеното кралство, където по-късно получава разрешение за неопределено време. Смята се, че той е заемал няколко работни места, включително работа в ресторантьорството и строителството, преди да създаде схемата за измами с облаги през 2016 г.

Измамата приключи през май 2021 г., когато полицейски служители извършиха координирани акции в няколко имота в Лондон и арестуваха бандата.

По време на претърсване на офиса и дома на Али в Ууд Грийн, северен Лондон, полицаите открили повече от £40 000 в брой. Видео, извлечено от телефона му, го показва как размахва бележки из апартамент. Докато беше под гаранция, Али избяга в България, но беше екстрадиран обратно във Великобритания през февруари миналата година.

Съседката, която пожела да не бъде назовавана, каза, че последно е видяла Али в дома на майка му преди около две години. Той изглеждал "много добре", спомня си тя.

Али поддържаше бизнес връзки с родния си град. Според фирмения регистър на България той притежава мажоритарен дял в бизнес, наречен VIP Deluxe, който описва дейността си като предоставяне на ресторантьорски услуги. Deluxe беше името, дадено на компанията, която управляваше във Великобритания, където полицията откри 2600 пакета с искове, 15 банкови карти и лаптоп, влязъл в уебсайта за универсални кредити.

Мъж от офиса на компанията в Пловдив отказа да говори, като затръшна вратата при споменаването на името на Али.

Докато чакаше процеса, се казва, че Али се е "държал безупречно", твръди съдия Дейвид Ааронберг Кей Си при произнасянето на присъдата. Това по никакъв начин не омаловажава мащаба на престъплението му, постанови съдията, който намали първоначалната присъда с 25 процента само въз основа на това, че той се е признал за виновен.

"Вие изиграхте водеща роля в схема, която беше сложна", каза Ааронбърг, добавяйки, че е ясно, че Али се наслаждава на "разточителния начин на живот", който му предоставя неговата престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase