Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България вече се е трансформирала като високотехнологична и висококачествена IT дестинация, в която може да развиват истински иновации, и това трябва да бъде осъзнато и добре комуникирано. Това предимство на страната трябва да залегне в основата на кампанията "Бранд България", коментира Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Продуктът, който правим, е не просто на световно или глобално ниво - бих казала е на космическо ниво. Ние по никакъв начин не отстъпваме на това, което създават световните компании. Със сигурност сме водещи в много направления, особено в случващото се в момента със създаването на Център за изкуствен интелект, на компании, които се занимават с космически технологии. Имаме много неща, с които да се похвалим и да сме горди."

IT секторът смята, че това което прави, трябва да бъде в основата на "Бранд България" и да бъде показван като основното конкурентно предимство, когато се формира цялостния бранд. Основните предимства на българския IT сектор са високо образованите кадри, много добра инфраструктура, но и дълги години на опит и успешни истории, каза Шидероф.

Няма причина за спад и лошо мислене в IT индустрията в страната на фона на продължаващото развитие, макар да има известно забавяне в световен мащаб, което вече веднага рефлектира в България. Дигитални продукти тепърва ще се създават и светът ще има нужда да дигитализира цялата си икономика, така че потенциалът за растеж остава, каза Шидеров.

Новото издание на формата на БАСКОМ Business Tree с тема „Защо България?“ ще се проведе на 03 юли в София Тех Парк. Целта на събитието е да обсъди новите конкурентни предимства на българската IT индустрия и да даде заявка като една от най-успешните индустрии на България и притегателен център за кариерно развитие. Събитието ще представи данни от специално проучване сред членовете на БАСКОМ по темата.

Повече за новото издание на БАСКОМ Business Tree, как се развива връзката межди IT секторът и образованието, как се развива дигиталната трансформация може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase