Снимка БГНЕС

Веднага след като Иран изстреля дронове по Израел, Йордания затвори въздушното си пространство, а военновъздушните сили на страната подкрепиха Израел при прехващането на безпилотните самолети и ракетите, изтрелвани от Иран.

Две от четирите деца на йорданския крал Абдула II и кралица Рания са в йорданската армия - престолонаследникът принц Хюсеин (29) и принцеса Салма бин Абдула (23), предаде bTV.

В социалните мрежи се появиха кадри и твърдения, че принцесата също е участвала в свалянето на ирански дронове. Те бързо започнаха да се разпространяват.

Възможно ли е една принцеса да участва в подобна защита?

Въпреки че Салма бин Абдула е пилот на Кралските йордански военновъздушни сили, кадрите, които се разпространяват в социалните мрежи, са подвеждащи и твърдението, че принцесата е участвала в операцията, не е потвърдено от нито един официален източник, посочват международните издания.

Принцесата завършва Военната академия Сандхърст в Англия през 2018 г. с чин лейтенант. След още един курс за напреднали, тя става първата жена пилот на изтребител в йорданската армия през 2020 г.

Освен Салма, обучението си в Сандхърст са завършили и нейният брат Хюсеин, баща ѝ – кралят, люксембургските принцове и престолонаследниците на британския трон - принц Уилям и принц Хари.

След военното си обучение Салма заминава за Калифорния и получава бакалавърска степен от Южнокалифорнийския университет през септември 2023 г.

Само три месеца след като завършва университета, младият боен пилот показва, че е готова да изпълнява мисии в кризисни райони. Принцеса Салма и екипът ѝ транспортират хуманитарни доставки до болница в Газа.

Родителите на Салма винаги са били много горди с амбициите ѝ. Майка ѝ Рания е модерна и самоуверена жена. През есента тя коментира конфликта в Газа пред Си Ен Ен и казва, че се радва, когато вижда децата си да помагат на хора в нужда.

По време на конфликти, повишеният риск за сигурността е не само за кралското семейство, но и за военните части.

От 2007 г. до 2013 британският принц Хари изпълнява мисия в Афганистан. Но дори и да е искал да проведе по-мащабна операция, кралското семейство и военните никога не биха го позволили, коментира “Билд“.

Същото се отнася и за Салма, а още повече и за нейния брат - престолонаследника принц Хюсеин. Наследниците в кралското семейство не трябва да бъде застрашени в нито един момент.

Ролята на Салма в отбраната на страната ѝ ще бъде ограничена до хуманитарни операции. През декември тя се спуска с парашут в йорданската болница в Газа.

„Възможно е обаче добре оборудваните йордански военновъздушни сили да поемат риска и да позволят на принцеса Салма да лети като пилот. Тя може да утвърди името си, без да се излага на голяма опасност“, коментира пред „Билд“ високопоставен бивш подполковник от Военновъздушните сили на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase