Снимка: БГНЕС
fallback

Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (UNFCCC), по-често наричана COP28, прие в сряда споразумение за постепенно премахване на изкопаемите горива.

На срещата на върха за климата COP28 в Дубай държавите постигнаха "историческо" споразумение за преходен период за отказ от всички изкопаеми горива, за да бъдат достигнати нетни нулеви емисии в световен мащаб до 2050 г., съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс". Това е първа по рода си сделка, сигнализираща за евентуалния край на ерата на петрола, предава БНР.

Сделката, сключена в Дубай след две седмици упорити преговори, има за цел да изпрати мощен сигнал към инвеститорите и политиците, че светът е обединен в желанието си да "скъса" с изкопаемите горива, нещо, което според учените е последната най-добра надежда за да се спре климатичната катастрофа.

В постигната сделка също така се призовава за утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб до 2030 г., ускоряване на усилията за намаляване на използването на въглища и ускоряване на технологии като улавяне и съхранение на въглероден диоксид, които могат да изчистят трудни за декарбонизиране индустрии.

Сега, след като сделката е сключена, държавите са отговорни за изпълнението чрез национални политики и инвестиции.
В рамките на минути след откриването на пленарната сесия в сряда президентът на COP28 Султан ал-Джабер обяви, че постигнатото споразумение, определено от него като "исторически пакет", е без възражения от нито една от почти 200-те присъстващи държави. "За първи път говорим относно изкопаемите горива в нашето окончателно споразумение", каза Джабер. "Постигнахме промяна в парадигмата, която има потенциал да предефинира нашите икономики“, каза той по време на заключителната сесия на срещата на върха COP28, малко след одобрението на сделката.

"Заедно се изправихме пред реалностите и насочихме света в правилната посока", каза още той след забележителното гласуване, добавяйки, че сделката предлага "всеобхватен отговор" на изменението на климата, представлявайки "стабилен план за действие за поддържане на целта от  Парижкото споразумение за повишаване на температурата с до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива".

Султан ал-Джабер обаче отправи предупреждение: "Едно споразумение е толкова добро, колкото и изпълнението му. Ние сме това, което правим, а не това, което казваме".

"Това е моментът, в който мултилатерализмът всъщност се обедини и хората взеха индивидуалните интереси и се опитаха да определят общото благо", каза пратеникът на САЩ по климата Джон Кери след приемането на сделката.

"За първи път светът се обединява около толкова ясен текст относно необходимостта от преход от изкопаемите горива", посочи министърът на външните работи на Норвегия Еспен Барт Ейде.

Сключената сделка е факт след две седмици на тежки преговори в Дубай. Повече от 100 страни настояваха споразумението на COP28 да включва силен език за "поетапно премахване" на петрола, газа и въглищата, но се сблъскаха с опозицията от водената от Саудитска Арабия група производителки на петрол - ОПЕК, която твърдеше, че светът може драстично да намали емисиите, без да се отказва от конкретни горива.

Представител на Саудитска Арабия на срещата на върха COP28 приветства постигната сделка, но повтори позицията на водещия петролен производител, че справянето с изменението на климата е свързано с намаляване на емисиите с помощта на всички технологии.

Хвалейки резултата от разговорите, представителят на Рияд каза, че те "показва различните пътища, които ще ни позволят да поддържаме целта от 1,5 градуса по Целзий в съответствие с характеристиките на всяка държава и в контекста на устойчивото развитие".

"Трябва да използваме всяка възможност за намаляване на емисиите, независимо от източника. Трябва да използваме всички технологии за този ефект", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

Igor

преди 4 месеца

Вярват ли си

130

Друг

преди 4 месеца

Направо да се разплаче човек като ги види тези политици! Отврат в човешки облик и си ракопляскат сами!

129

Опа!

преди 4 месеца

На каква цена ,ще бъде това споразумение?Да не ни карат нас останалите не набодени да дишаме през филтри.

fallback