Снимка: БГНЕС

Периодите с много силни валежи, които могат да доведат до катастрофални наводнения, стават все по-чести и интензивни със затоплянето на планетата - повече, отколкото се предвиждаше досега, предаде АФП, като цитира ново проучване.

За да предвидят последиците от изменението на климата, специалистите използват климатични модели, но според това изследване те подценяват увеличаването на екстремните валежи.

Още по темата

Това изследване показва, че последиците "могат да бъдат много по-лоши, отколкото си мислехме", заяви в съобщение до медиите Андерс Леверман от Института за изследване на въздействието на климата в Потсдам, провел изследването.

"Екстремните валежи ще бъдат по-силни и по-чести. Обществото трябва да се подготви за това", добави той,цитиран от БТА.

Според проучването най-голямо увеличение на валежите ще има в тропическите райони и високите географски ширини, включително Югоизточна Азия и Северна Канада.

Явлението е свързано с факта, че топлият въздух може да съдържа повече водни пари.

"Нашето проучване потвърждава, че интензивността и честотата на проливните дъждове се засилват експоненциално с всяко увеличение на глобалното затопляне", подчертава Макс Коц, водещ автор на проучването.
Анализите сочат, че именно повишаването на температурата има най-голям ефект върху тези промени, а не други фактори като ветровете.

"Добрата новина е, че това улеснява прогнозирането на бъдещите екстремни валежи", подчертава Андерс Леверман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase