Снимка: БГНЕС

Изследване под ръководството на учени от университета Монаш в Австралия установи, че хората, които са пострадали в наводнение, са изложени на повишен риск от смърт в периода от три до шест седмици след събитието, дори и след като водите са се оттекли, съобщи електронното издание „Медикъл експрес”.

Резултатите, публикувани в специализираното издание „Бритиш медикъл джърнъл”, сочат, че рискът от смърт се увеличава и продължава до 60 дни (50 дни за сърдечно-съдова причина) след деня на наводнението, като увеличава с до малко над два процента за смъртните случаи като цяло, 2,6 на сто за сърдечно-съдови причини и 4,9 на сто за кончини, причинени от белодробни проблеми.

Наводненията са близо половината – 43 на сто, от всички природни бедствия и специалисти прогнозират, че в бъдеще ще нарастват по продължителност, честота и степен на сила на фона на климатичните промени. Всяко десетилетие 23 на сто от хората са пряко изложени на наводнения с дълбочина на водата над 15 сантиметра.

Изследването под ръководството на проф. Шаншан Ли и проф. Юминг Гуо от Училището за обществено здраве и превантивна медицина на университета Монаш, с участието на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, дава за пръв път времеви график за развитие на здравните последици от наводненията и ще подпомогне местните здравни власти и политиците да определят в кои периоди е нужно активно наблюдение на общностите, засегнати от наводнения.

Авторите са изследвали 761 общности в 34 страни, преживели поне едно наводнение за десетилетие в периода 2000-2019 г. Те са прегледали причините за общо 4,6 милиона смъртни случая, сред които 11,1 милиона случая на смърт по сърдечно-съдови причини и 4,9 милиона случая от белодробни причини в периода на изследването.

Според проф. Гуо връзката наводнение-смъртност варира в зависимост от местния тип климат и е по-силно изразена сред население с нисък социално-икономически статут или повече възрастни хора.

Изследването ни показа, че рисковете от смърт достигат пик около 25-ия ден след настъпването на наводнението и продължава до 60 дни след събитието, каза проф. Ли от университета Монаш.

След наводнение смъртните случаи от естествени причини може да бъдат предизвикани от заразяване на храните и водата, от излагането на действието на патогени – гъбички, бактерии и вируси, ограничен достъп до здравни услуги и психологически ограничения./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase