Снимка: Getty

Преди да обяви оттеглянето си от музикалната сцена през 2020 г., Антонио "Тони" Коломбо беше може би най-аплодираният певец на неомелодико - италиански поп жанр, който резонира силно в крепостите на мафията в южните региони на Италия.

Неговите песни бяха толкова високо оценени сред подземния свят, че когато се ожени за Тина Рисполи, вдовицата на убития бос на неаполитанската мафия Гаетано Марино, през 2019 г., десетки членове на Камората присъстваха на сватбата им.

Родом от Палермо, Коломбо станал толкова популярен сред италианската мафия, че според полицията в крайна сметка работил за тях. Той и Рисполи бяха сред 27 души, арестувани тази седмица по време на репресии срещу членове на мафията в Неапол. И двамата са заподозрени, че работят с клана на хвърления в затвора мафиот Марко Ди Лауро, каза полицията.

Според прокурорите 37-годишният Коломбо е получил незаконни средства от клана, прикривайки ги като приходи от музикалната си кариера. Коломбо и Рисполи отричат ​​всякакво участие в организираната престъпност.

Сред начинанията на клана беше модна линия, наречена Корлеоне. Съобщава се също, че кланът е пуснал на пазара енергийна напитка, наречена 9 мм, кръстена на калибър боеприпаси за пистолети.

След като издаде повече от 20 албума и изнесе концерти в Италия, Германия, Канада и САЩ, Коломбо обяви оттеглянето си от музиката през 2020 г., година след брака му с Рисполи, чийто първи съпруг беше убит по време на почивка през 2012 г.

Най-новата песен на Коломбо, Ti aspetto all'Altare (Чакам те пред олтара), събра близо 60 милиона гледания в YouTube.

Музиката "неомелодика", родена през 80-те години на миналия век като отговор на промените в обществото и борбите на традиционния неаполитански песенен жанр canzone napoletana, често е описвана като италианския еквивалент на гангстерски рап.

Това не е първият път, когато неомелодико певец е арестуван по обвинения във връзки с мафията. Често звездите са роднини на мафиотски босове или кариерите им се финансират от мафиоти, припомнят от The Guardian.

В допълнение към обвиненията в принадлежност към мафията и изнудване, арестуваните във вторник са заподозрени в манипулиране на търгове и контрабанда на тютюн.

Италианската полиция изтъкна новите "предприемачески" дейности на клана Ди Лауро, чийто лидер беше арестуван през 2019 г. след 14 години бягство.

Те до голяма степен са се отказали от оръжията си след продължителна и жестока война за контрол върху търговията с наркотици. Вместо това се твърди, че те са се фокусирали върху уреждане на търгове, прибягвайки до насилие, за да сплашат други наддавачи и да намалят цените на имотите, преди да продадат активите за значителна печалба.

Освен това кланът придобива спортни и букмейкърски зали и супермаркети, както и контрабандно цигари от България и Украйна, често използвайки посредници.

Полицията съобщи, че е иззела активи на стойност близо 8 милиона евро по време на акциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase