Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони съобщи днес, че се е разделила с журналистa Андреа Джамбруно, с когото бяха в дългогодишна връзка, след като в последните седмици той понесе критики заради сексистките си коментари в ефир, предаде Ройтерс.

"Десетгодишната ми връзка с Андреа Джамбурно приключва тук", написа Мелони във "Фейсбук". "Пътищата ни от известно време се разминават и е време да го признаем", допълни тя. Двамата имат малка дъщеря.

Джамбурно е водещ на новинарска програма, излъчвана от "Медиасет", част от медийна група, собственост на наследниците на покойния Силвио Берлускони, бивш премиер и съюзник на Мелони.

Тази седмица друго предаване на "Медиасет" излъчи изказвания на Джамбруно, направени от него извън ефир, в които той използва нецензурни изрази и се опитва да ухажва колежка. "Защо не съм те срещал преди?", пита Джамбруно колежката си.

Във втори запис, излъчен вчера, се чува как Джамбруно се хвали с афера и казва на колежките си, че могат да работят за него, ако участват в групов секс.

Джамбруно беше смятан за нещо като италианска версия на принц Филип, брачния партньор на британската кралица Елизабет Втора, един "принц-консорт", който прави гафове, които после се раздуват и дори се превръщат в политически проблем.

Най-големият му гаф дойде в края на август, в момент, в който Италия беше потресена от няколко случая на групово изнасилване - това на 19-годишно момиче в Палермо и системното посегателство над две братовчедки на 10 и на 12 години в Кайвано в провинция Неапол. Докато правителството на Мелони обмисляше мерки за противодействие на този род престъпления, на 28 август в телевизионната си програма Джамбруно заяви: "Ако отидеш на танци, имаш правото да се напиеш, но ако избягваш да се напиваш и да губиш разсъдъка си, може би ще избегнеш и определени проблеми, защото иначе ще срещнеш вълка". В Италия обикновено с думата "вълк" се обрисува изнасилвача. Извършителите на груповите изнасилвания обикновено са дефинирани като "глутница" или "шайка". В същата програма Джамбруно нарече изнасилвачите от Палермо и от Кайвано "зверове", а изнасилванията определи като "отвратителни", но думите му за вълка, който жените рискуват да срещнат, ако излязат да се забавляват, породиха много сериозна полемика.

Като цяло изказването на Джамбруно бе възприето като набеждаване на жените, че сами са си виновни за изнасилванията и като опит да се търси оправдание на посегателствата.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

анонимен

преди 6 месеца

Прочетох много коментари - единственият читав е насилникът ВИНАГИ е виновен, всичко друго са локуми и нищо не значЕщи фрази. И най-голямата и гадна пр.остит..ка да е, никой няма право да я насилва, и най-изтърваната наркоманка и алкохоличка също, това са международни норми правила, образовяйте се!

68

Анонимен

преди 6 месеца

Колко мъка има в коментарите на "Една жена"!

67

Анонимен

преди 6 месеца

Не спазва нещо евроатлантическите ценности мръсника, да си намери някое педи тая да е щастлива слива.

fallback