Снимка: Pixabay/WikiImages
fallback

Поставяне на торби с пясък в камини, дръпване на завеси и подготовка на "стаи за унищожаване". Тези смразяващи изображения от обществена информационна кампания за това какво да се прави при ядрена атака изглеждаха като от далечното минало, но един експерт се чуди дали е време да се завърнат.

Джули Макдауол, журналистът и историк, който е написал "Attack Warning Red! Как Великобритания се подготви за ядрена война", каза, че правителството е трябвало да проведе обществена информационна кампания за ядрени атаки в отговор на войната в Украйна.

Попитана на историческия фестивал Chalke Valley защо смята, че през последните 18 месеца не е била пусната кампания, Макдауол каза, че правителството може да се страхува от подигравки.

"Мисля, че трябваше да има кампания, продължавам да чакам нещо да бъде пуснато", каза тя.

Перспективата ще събуди смразяващи спомени от кампанията Protect and Survive, която беше създадена и пусната през 70-те и 80-те години на миналия век. По това време ядрената война беше основен проблем и Макдауол смята, че ерата след Студената война е породила самодоволство.

"Може да се каже, че сега нещата са по-опасни, защото правилата на Студената война са изчезнали", каза тя, цитирана от The Times. "Често оцеляването бива наричано немислимо, но не трябва да мислим за това по този начин. Трябва да мислим за това - трябва да се тревожим за това всеки ден."

Последователните правителства наблюдаваха първоначалната кампания, която предоставяше съвети стъпка по стъпка как да се увеличат максимално малките шансове на домакинството за оцеляване. Подготвени са и филми, които са щели да бъдат излъчени, ако се е смятало, че атака с атомно оръжие може да настъпи в следващите 72 часа.  (Изготвени са брошури, но не са публикувани.

През 1980 г. поредица от статии в The Times за гражданската отбрана привлече общественото внимание към съществуването на брошурите и ускори тяхното публикуване.

Въпреки това Макдауол смята, че едно ново усилие за обществена информация може да не е привлекателна перспектива за правителството, защото то би се страхувало от подигравки, ако предполага, че има вероятност за оцеляване след ядрена война.

"Мисля, че едно правителство, едно британско правителство, трябва да бъде подготвено за подигравки, когато пусне кампания за обществена информация“, каза тя. "Може би се страхуват от подигравките с това, защото знаем, че както казахме, не можете да го преживеете и нито трябва да искате да го преживеете."

Допълнителна причина за колебание, предполага Макдауол, може да бъде загрижеността за провокиране на нежелана реакция от Москва.

Тя каза: "Ако направим кампания за обществена информация сега, Русия може да каже: "Е, защо сега? Какво знаят те, което ние не знаем и какво планират? Защо са го извадили сега? Така че издаването на насоки, за да се опитаме да защитим хората, може да направи ядрената война по-правдоподобна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Анонимен

преди 10 месеца

Този не трябва ли да го съдят за всяване на паника?

112

Xaxa

преди 10 месеца

Скрития смисъл на подобен род простотии е да се страхуваме и да не отдаваме значение на реално-случващето се около нас - ограбване и затягане на четала около врата. Тече пропагандата на глобалистите в целия свят, докато уж "воюващите" си пият и ядат на една маса(образно казано) и смеейки се ни сочат с пръст. Поdлогите от Европа чакат да им бъдат подхвърлени трошички и с удоволствие тормозят и ограбват собственото си население. Кой разбрал - разбрал.

111

Друг

преди 10 месеца

Единственният съвет от мен: Прегърнете, целунете близките си и чакайте края . Друго не можете да направите .

fallback