Снимка: архив, БГНЕС

Европа трябва да се подготви за климатични катаклизми това лято, заяви Европейската агенция за опазване на околната среда, цитирана от ДПА.

Изменението на климата води до това температурите в Европа да бъдат все по-екстремни, съобщи днес базираната в Копенхаген агенция по време на представянето на уебпортал, който анализира отминалите горещи вълни, наводнения, горски пожари, периоди на суша и други феномени.

Като цяло нещата изглеждат песимистични и адаптирането към климатичните промени е изключително важно, подчерта агенцията.

В онлайн интервю, озаглавено "Екстремни температури през лятото в променящия се климат: Готова ли е Европа?", Европейската агенция за опазване на околната среда ще обясни подробно как екстремните температури все повече влияят на хората, икономиката и природата на континента.

Сайтът описва екстремни климатични събития от изминалите лета, които може да очакват и в бъдеще, прогнозират учените. На интернет страницата се прави анализ и доколко регионът е готов за подобен развой.

Целта е служителите, които взимат решения, а и обществеността, да разполагат с актуална информация, свързана с неотложността на борбата срещу климатичната криза.
(БТА, Анелия Пенкова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase